Filmer & julkalendrar

Årets julklapp (+ ett julklappstips!) och årets julvärd

I dag är dagen för julnyheter! I dag har nämligen både årets julklapp och årets julvärd i SVT avslöjats - den senare för bara några minuter sedan. Jag brukar inte spekulera i vilken sak HUI skulle kunna tänka sig att utse till årets julklapp, och inte vem som föräras med titeln som julvärd heller, så jag har varken förvånats eller fått mina önskningar uppfyllda. Ändå är det ju intressant att ta del av nyheter som dessa.
 

 
Årets julklapp: Det återvunna plagget

"Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion.

Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion." (HUI Research)

 
Jag tycker att det är enormt upplyftande att årets julklapp blev det återvunna plagget. Till skillnad från till exempel 2003 när mössan (ja, MÖSSAN av alla spännande saker i världen!) blev årets julklapp är det här verkligen en enkel, mjuk klapp som återspeglar vår tid - och som förhoppningsvis kan göra gott åt vår framtid. Om det nu ska konsumeras så kan det gärna göras med eftertanke, så att slå ett extra slag för återvunna julklappar är klokt. 
 
För första gången är årets julklapp något som jag faktiskt skulle kunna tänka mig att ge bort, och jag tror att många tycker likadant. Det återvunna plagget behöver ju inte nödvändigtvis ens köpas, utan kan med fördel tillverkas av en själv om man är lite kreativt lagd. Eller så kanske man kan uppmuntra någon annan till att återanvända sina existerande plagg, till exempel genom Linnea Larssons bok Go recreate! 35 enkla remakes av återvunna plagg (med instruktioner för hur man syr om sina gamla kläder till barnkläder). 
 
 
Årets julvärd: Kattis Ahlström
 
 
Sedan 1959 har SVT haft en julvärd på julafton (vars största uppgift väl får anses vara att tända ljuset och presentera Kalle Anka). Under 30 år axlades uppgiften av Arne Weise, men när han gick i pension 2003 beslutade sig SVT för att i fortsättningen utse en ny julvärd varje år. Förra året var det första gången som tv-studion intogs av två julvärdar - Erik Haag och Lotta Lundgren - och det var också första gången som programmet var förinspelat, vilket upprörde en del tv-tittare. Själv såg jag bara själva Kalle Anka förra året, så jag kan inte uttala mig om det. Klart är i alla fall att många har varit spända på hur årets julaftonssändning ska komma att se ut. 
 
Nu är det alltså klart att årets julvärd är Kattis Ahlström, en erfaren programledare som bland annat lett Arvinge okänd och Eurovision Song Contest. Jag tror att det blir riktigt bra - hon verkar empatisk och lugn. Hon har väl jobbat på SVT så länge jag har levt (ungefär), så hon är välbekant i rutan. Jag märkte att jag blev lite glad att det inte blev Andreas Weise (som tippats av spelbolagen) eller Edward Blom. Årets julaftonsprogram blir dessutom livesänt och inte förinspelat, mysigt tycker jag!
 
Vad tycker ni om årets julklapp och årets julvärd? Hade ni några förväntningar?

Tre julfilmer i sjukstugan

 
Jag har varit sängliggande (tja, soffliggande är väl närmare sanningen) de senaste dagarna på grund av den värsta förkylningen på mycket, mycket länge. Det finns inte mycket gott att säga om det, förutom att jag har hunnit se tre julfilmer inom loppet av några dagar. Och igår hade ja till och med aptit nog att äta en saffransbulle, så jag är definitivt på väg tillbaka till lifvet. 
 
Den första julfilmen jag såg var Netflix nyhet The Holiday Calendar, som hade världspremiär den 2 november. Filmen handlar om en ung kvinna som är lite missnöjd med sitt liv - hon skulle hellre vara sin egen chef, och hon har ingen partner eftersom hon inte anser sig ha tid att dejta. Lagom till första december får hon en antik adventskalender, som visar sig vara magisk. (Spoiler alert: Hennes önskningar slår in!) En mysig film med den för julfilmer obligatoriska magin, men inte så mycket mer än så. Tre av fem julgranar får den av mig.
 
 
En annan nyhet på Netflix (som dock inte är en Netflix Original-produktion) är filmen Christmas with a View. En kändiskock kommer till skidorten där Clara Garrison, vars egna restaurangdröm precis gått i stöpet, bor och arbetar. Gissa vem hon faller för? Nog för att mina krav på julfilmer vanligtvis är rejält mycket lägre än på andra filmer, men skådespelarinsatserna i den här filmen är verkligen under all kritik. Även om en del miljöer definitivt var mysiga så blev jag inte alls övertygad. En och en halv julgran av fem möjliga.
 
 
Det fanns inte mycket annat att göra än att väga upp all denna romantik med lite humor, så jag valde att se på Office Christmas Party från 2016 (med stora namn som Jason Bateman, Jennifer Aniston och Olivia Munn i rollerna!). Jag har faktiskt aldrig sett den filmen förut, så när den dök upp i flödet på Netflix kände jag att det var dags. Den handlar om ett företag som hotas av nedskärningar, vilket man försöker råda bot på genom att ordna en maxad julfest. Julfesten ska bevisa för en investerare att arbetstagarna är att räkna med, men det går förstås inte helt som planerat. En rolig film med lite mörk humor, vilket dessvärre inte ger mig julstämning alls. Tre av fem julgranar.
 
 
Jag hittade alltså ingen ny favoritfilm den här gången, men Netflix har ju fortfarande tre nyheter att släppa under november. Dem kan ni läsa mer om HÄR.
 
Har ni sett någon av de här filmerna? Håller ni med mig om betygen?

Säsongens nya Netflixfilmer

I dag är det prick två månader kvar till julafton. Dagen till ära sitter jag och lyssnar på julmusik medan jag skriver det här inlägget, som ska handla om något av det bästa i väntan på julen: julfilm. I november släpper Netflix nämligen hela fyra nya julfilmer!
 
1. The Holiday Calendar, premiär 2.11 (trailer)
 

 
Netflixsynopsis: "En talangfull fotograf är fast på ett tråkigt arbete när hon ärver en antik adventskalender som kanske kan förutspå framtiden – och leda henne till kärleken".
 
Trailern utlovar magi, kärlek, humor, juliga miljöer och en dos snö. Det här kan bli riktigt bra!
 
 
2. The Princess Switch, premiär 16.11
 
 
Netflixsynopsis: "En bagare från Chicago har fötterna på jorden, men när hon och en blivande prinsessa upptäcker att de ser ut som tvillingar planerar de att byta plats under julen."
 
Sedan faller de två dubbelgångarna förstås för varsin kille under bytet, det är sen gammalt. Med Vanessa Hudgens, främst känd från High School Musical, i huvudrollen kan det här bli en riktig succé för Netflix. Själv är jag lite trött på förutsägbara, kungliga kärlekshistorier (speciellt efter förra årets A Christmas Prince), men det är klart att jag kommer att ge den en chans. Det är ju trots allt en julfilm. Det verkar inte som att Netflix har släppt trailern ännu, men jag ser fram emot att se den när de gör det.
 
 
3. The Christmas Chronicles, premiär 22.11 (teaser)
 
 
Netflixsynopsis: "Två syskon slår följe med jultomten i ett högtflygande äventyr - en ny julklassiker från skaparna av Harry Potter och Ensam hemma."
 
Det här kommer definitivt att bli Netflix populäraste julfilm i år, kanske någonsin. Kurt Russell spelar jultomten, producenterna ligger bakom flera Harry Potter-filmer, Christmas with the Kranks, Jingle All the Way och Ensam hemma. Jag skulle bli väldigt förvånad om den här filmen visade sig vara dålig, men för höga förväntningar kan ta charmen ur det mesta, så jag får försöka tagga ner lite grann.
 
 
4. A Christmas Prince: The Royal Wedding, premiär 30.11 (sneak peek)
 
 
Netflixsynopsis: "Ett år efter att hon hjälpte Richard erövra tronen är Amber redo att gifta sig med honom. Men hon är osäker på om hon har vad som krävs för att bli drottning."
 
Förra årets Netflix Original-julfilm A Christmas Prince får en uppföljare och Amber ska få gifta sig med sin prins. Jag antar att kungliga bröllop ligger precis rätt i tiden, men själv är jag ganska trött på fenomenet - alldeles särskilt i julfilmer. Däremot kan jag medge att det ska bli roligt att se de juliga slottsmiljöerna. 
 

Vad tror ni om årets julfilmer från Netflix?

Fem populära julfilmer jag inte har sett

Det finns julfilmer och så finns det julfilmer, sådana där som nästan har kultstatus och som "alla" har sett eller "måste" se. Jag har förvisso sett en del sådana julfilmer de senaste åren (t.ex. Grinchen och Karl-Bertil Jonssons julafton), men det finns fortfarande en hel del som jag inte har sett.
 

 
 
1. Fanny och Alexander (1982), en svensk dramafilm som utspelar sig i början av 1900-talet. Hur många gånger har jag inte hört någon prata om något fint som en "riktig Fanny och Alexander-jul"? Med fyra Oscars och ett IMDb-betyg på 8,1 lär den ju definitivt vara sevärd. Förra året visades den i SVT på juldagen, men då satt jag (återigen) inte bänkad vid teven. 
 
2. Tomten är far till alla barnen (1999) är en svensk komedifilm, som jag har förstått innehåller en stor dos svart humor. Jag har för mig att den brukar sändas på julafton (rätta mig gärna om jag har fel!), men hittills har jag alltså inte lyckats zappa in den. Wikipedia upplyste mig dessutom om att det finns en tysk remake från 2007 som heter Meine schöne Bescherung - den kanske också kunde vara kul att se?
 
 
3. The Nightmare Before Christmas (1993), en amerikansk stopmotionfilm skriven och producerad av Tim Burton. År 2007 släpptes 3D-versionen som producerades av Walt Disney Pictures. Jag har ingen aning om varför jag inte har sett den, kanske har jag tänkt att den verkar för mörk för att vara julig? I ärlighetens namn kanske den mer betraktas som en halloweenfilm, men julen spelar absolut en mycket stor roll i filmen. Lite intresserad blev jag när Pentatonix släppte sin version av låten Making Christmas från filmen nu i september.
 
4. Miracle on 34th street (1947) är en amerikansk dramakomedifilm som vunnit tre Oscars och fem andra filmpriser. Man har gjort nya versioner av filmen flera gånger, till exempel år 1994. Jag har lite svårt för uråldriga filmer, men en uppdaterad version skulle kanske fungera bättre för mig?
 
 
5. En underbar jävla jul (2015), en svensk komedifilm som blev den mest sedda svenska filmen året då den kom. "Uträknad av kritikerna, men älskad av publiken" skrev SVT Nyheter. Något toppbetyg på IMDb har den inte - den landar på 5,5 i dagsläget - men jag har läst många julbloggar som hyllar den här filmen, så kanske stämmer det.
 
Okej, vilken av de här filmerna måste jag ge mig på först? 
Och jag vill såklart också veta: Vilken populär julfilm har ni inte sett ännu?

Topp fem: julkalendrar

I början av veckan listade jag alla kalendrar jag någonsin sett, men senast jag rangordnade mina favoritkalendrar var 2013 och mycket har hänt sedan dess - två av mina tidigare favoriter har kickats (även om de alltså fortfarande är bra), och en har tappat i placering. Dags för en uppdatering!
 
 
1. Tjuvarnas jul (2011). Jag vet inte hur många gånger jag har sett den här kalendern sedan den gick på tv, men det är många vid det här laget. Den blir liksom bara mysigare och mysigare för varje gång. Nu har den lyckats peta Sune från förstaplatsen på min topp fem också. Det är ju inte så konstigt egentligen, med tanke på dess underbara stadsmiljö och Charles Dickens-anda. 
 
2. Sunes jul (1991). Fortfarande ett måste att se varje år mitt i julmyset (eller långt dessförinnan). Den har hängt med på många glöggkvällar och julfiranden med mina vänner genom åren. Den borde ju närmast ha kultstatus vid det här laget! Jag har annars så svårt för tv-produktioner från 90-talet, trots att de ju borde kännas som hemma för en tidig 90-talist, men den här blir aldrig gammal.
 
 
3. Kaspar i Nudådalen (2001). Så här skrev jag 2013: Miljön i kalendern är så otroligt vacker [...] Jättejulig är den inte, men jag känner spontant att Nudådalen vore ett fint ställe att fira jul på. Snösnösnö! Och ja, jag håller fortfarande med - det vore najs att fira jul i Nudådalen. Den här kalendern åldras verkligen med värdighet, tycker jag. Jag uppskattar den mer och mer för varje år (den har till och med klättrat upp en placering sedan 2013!).
 
 
4. Hotell gyllene knorren (2010). Jag vet inte om jag såg den här kalendern på tv när det begav sig (det har jag inget minne av), men de senaste åren har den varit ett givet inslag i väntan på julen. Den är underhållande och annorlunda, precis som familjen Rantanen själv. 
 
5. Selmas saga (2016). Den här kalendern är skriven av hjärnorna bakom Tjuvarnas jul, så jag visste redan tidigt på säsongen 2016 att årets julkalender skulle bli en storfavorit. Mysiga miljöer (snö!), precis rätt tid i historien, en vettig handling - jamen, det blev precis så bra som det verkade. Jag ska definitivt se om den snarast!
 

Hur ser er topp fem ut, och hur har den förändrats under åren?
 

Alla julkalendrar jag har sett

Det här inlägget har jag tänkt på att göra hur länge som helst. Jag har alltså strukit över alla julkalendrar som jag har sett (också de som jag delvis har sett, om jag har sett majoriteten av avsnitten), och satt ett hjärta efter dem som jag tycker extra mycket om. Ni får gärna kopiera listan och göra det samma på era bloggar. Senare i veckan kommer min topplista - yes, jag ska försöka rangordna dem - över de julkalendrar som fått ett hjärta efter sig.


1960-talet

1960: Titteliture
1961: Julbåten Juliana
1962: Tomtefamiljen i Storskogen
1963: Den tänkande brevbäraren
1964: Lill-Stina på reportage i Storskogen
1965: Farbror Pekkas handelsbod (Diversehandeln)
1966: En småstad vid seklets början
1967: Teskedsgumman

Teskedsgumman från 1967 fanns på VHS på biblioteket när jag var liten, så den kom med hem en gång eller två. Jag minns att jag tyckte om den, och jag tror att en Teskedsgumman anno 2010-tal skulle kunna bli en riktig succé. Varsågod, SVT, där har ni en idé till framtida kalendrar! FOTO: SVT.

1968: Klart spår till Tomteboda
1969: Hercules Jonssons storverk

1970-talet

1970: Regnbågslandet
1971: Broster Broster!
1972: Barnen i höjden
1973: I Mumindalen
1974: Rulle på Rullseröd
1975: Långtradarchaufförens berättelse
1976: Teskedsgumman (repris)
1977: Fem myror är fler än fyra elefanter
1978: Julius Julskötare (Kalenderhuset)
1979: Trolltider

Trolltider från 1979 blev en riktig succé, och jag såg den ett par gånger som barn (den fanns nämligen också på biblioteket). Jag försökte se om den för några år sedan, men blev då tyvärr inte särskilt exalterad. Jag tror inte att temat och karaktärerna hade gått hem hos mig idag heller om den hade gjorts om år 2018. FOTO: SVT.

1980-talet

1980: Det blir jul på Möllegården
1981: Stjärnhuset
1982: Albert och Herberts jul
1983: Lille Luj och Änglaljus i Strumpornas hus
1984: Julstrul med Staffan och Bengt
1985: Trolltider (repris)
1986: Julpussar och stjärnsmällar
1987: Marias barn
1988: Liv i luckan med julkalendern
1989: Ture Sventon privatdetektiv

1990-talet

1990: Kurt Olssons julkalender
1991: Sunes jul 

Undrar hur många gånger man har sett Sunes jul från 1991? Det är go to-kalendern om jag och mina vänner ska julmysa framför någon kalender. Jag undrar också när jag egentligen såg den första gången, för 1991 var jag inte ens född. FOTO: SVT.

1992: Klasses julkalender
1993: Tomtemaskinen
1994: Håll huvet kallt
1995: Jul i Kapernaum
1996: Mysteriet på Greveholm
1997: Pelle Svanslös
1998: När karusellerna sover
1999: Julens hjältar

2000-talet

2000: Ronny & Julia

Ronny och Julia från 2000 var en riktig myskalender, vilket beror på att det var mycket stämningsfull musik i avsnitten, och dessutom gjordes ju berättarrösten av Mark Levengood. FOTO: SVT.

2001: Kaspar i Nudådalen 
2002: Dieselråttor och sjömansmöss
2003: Håkan Bråkan
2004: Allrams höjdarpaket
2005: En decemberdröm
2006: Lassemajas detektivbyrå
2007: En riktig jul
2008: Skägget i brevlådan
2009: Superhjältejul

2010-talet

2010: Hotell Gyllene Knorren 
2011: Tjuvarnas jul 
2012: Mysteriet på Greveholm - Grevens återkomst
2013: Barna Hedenhös uppfinner julen
2014: Piratskattens hemlighet
2015: Tusen år till julafton

Tusen år till julafton från 2015 var ett i mitt tycke bra barnprogram, men en sämre julkalender. FOTO: SVT.

2016: Selmas saga
2017: Jakten på tidskristallen


LÄS GÄRNA OCKSÅ: Världens värsta julkalender?

Storm på lugna gatan i SVT

 
Årets julkalender heter Storm på lugna gatan och beskrivs som en familjekomedi, vilket känns perfekt efter förra årets rymdäventyr (som jag inte hade några höga förväntningar på, och som jag heller inte såg klart). Familjen Storm flyttar ut till en liten ort där man ordnar en årlig julkamp för grannskapet, och för att lära känna sin nya hemort och dess invånare bestämmer sig familjen för att delta. Dramatik i form av stölder och skadegörelse utlovas.
 
Cecilia Forss, som är en av rollinnehavarna, hävdar att det blir ordentligt med julstämning och jag vill verkligen tro på henne. Andra kända namn bland skådespelarna är Johan Rheborg, Ulla Skoog, Linus Wahlgren och Lena Philipsson. Julkalendern regisseras av Emma Bucht, som ligger bakom både Solsidan och Bonusfamiljen - det kan bli bra, det här.
 
Ni hör ju. Jag är taggad. Är ni?
KÄLLA 1 2 | FOTO: SVT PRESS

Årets julkalender: Jakten på tidskristallen

Jag kan inte riktigt greppa att det är första december på fredag. Det låter för bra för att vara sant, helt enkelt. Då får jag äntligen öppna första luckan i Teadventskalendern och så sänds ju första avsnittet av SVT:s julkalender också, förstås. Det är typ elva månader sedan SVT meddelade att 2017 års julkalender är ett sci-fi-äventyr med namnet Jakten på tidskristallen. Lika länge har jag gått och funderat på vilka tankar och känslor det väcker.
 
 
Låt mig nämna två saker jag absolut inte alls går igång på: 1) science fiction 2) rymden. Ni kan säkert räkna ut att det gör mig lite skeptisk till årets julkalender, som ju beskrivs så här: "När onda krafter planerar att stanna tiden dagen innan julafton visar det sig att tre barn är de enda som har förmågan att resa till universums mitt och stoppa detta. Det är starten på årets julkalender Jakten på tidskristallen, ett spännande och juligt sci-fi-äventyr."  (KÄLLA & BILDKÄLLA.)
 
Jag får väl ändå hålla med om att jag förstår tankegången bakom kalendern, för den är definitivt nytänkande och kommer förmodligen att vara spännande. Men julig? Det är där jag blir riktigt tveksam. Jag fullkomligt älskade ju förra årets julkalender (Selmas saga) och den här verkar vara dess motsats, ungefär. De senaste åren har jag avbrutit tittandet helt efter några avsnitt bland annat 2014 då Piratskattens hemlighet sändes och 2015 då Tusen år till julafton stod på tur. Jag befarar att det samma kommer att hända i år, men jag hoppas att jag får äta upp mina ord.

Netflixtips: Arthur och julklappsrushen

Jag har en soft spot för animerade julfilmer. Polarexpressen är min absoluta favorit i den kategorin, men häromdagen såg jag en annan fin animerad film som jag nästan hade glömt bort: Arthur och julklappsrushen (Arthur Christmas) från 2011. 
 
Bildresultat för arthur christmas
 
Jag undrar hur många filmer jultomtens verkstad ingår i. Kanske tusentals? Ändå är det man får se i Arthur och julklappsrushen något helt nytt. Jultomten lyckas nämligen dela ut två miljarder julklappar över hela världen på en enda natt med hjälp av en tomtenissearmé, ett gigantiskt rymdskepp (som förstås dras av tusentals renar) och ett högteknologiskt kontrollrum. Makes sense, eller hur?
 
Men så händer det förbjudna - ett barn glöms bort och får inga julklappar av tomten. Julens magi är hotad, men tomtens yngste son Arthur är fast besluten om att rätta till felsteget och drar ut på ett galet och spännande uppdrag i sällskap av sin farfar, en paketinslagningsnisse och en gammal släde.
 
 
Jag älskar allt med filmen. Den är nästan i klass med Polarexpressen. Den är lekfull och nytänkande. Den är underhållande för både barn och vuxna och full av julmagi och stämning. En modern julhistoria när den är som bäst, helt enkelt. Den kommer alltid att få betyget 5/5 av mig!
 

Ett skepp kommer lastat med julkalendrar

Just nu sitter jag på båten på väg mot Umeå (jag ska storhandla julmust, det är prio ett), men under tiden tänkte jag att vi kan kika på vad jag fick hem för några dagar sedan.
 
 
Jag hade nämligen klickat hem Hotell Gyllene Knorren (2010) och Selmas saga (2016), två av mina favoritkalendrar, från CDON. Jag fullkomligt älskade förra årets magiska julkalender - redan efter typ två avsnitt klättrade den upp i topp tre tillsammans med Tjuvarnas jul (min all time favourite) och Sunes jul. Jag brukar vilja se om alla mina favoriter senast i november, vilket innebär att det börjar bli dags så småningom. Hence the julkalenderbeställning.
 
DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Netflixtips: A Wish for Christmas

Det är konstigt med julfilmer. De lyder under ett helt annat regelverk. När jag ser på film i vanliga fall vill jag gärna ha dramatik och oförutsägbarhet, men när jag sätter igång en julfilm kan jag verkligen uppskatta att jag redan på förhand vet hur den kommer att sluta. Miljön är A och O. Det ska gärna vara riktiga vinterlandskap eller livliga gator med julbelysning, mycket pynt och värme. Dessutom vill jag inte att filmen ska vara så hänförande att jag inte kan gå ifrån tv:n eller pyssla lite samtidigt.
 
En julfilm vill jag också kunna umgås framför, och den får gärna återkomma år efter år. Det finns en del filmer jag inte vill se redan i oktober (typ Polarexpressen, Ensam hemma och Elf) för att de är så djupt förknippade med december för mig att jag liksom är rädd att förstöra deras magi, andra skulle jag obekymrat kunna se på sommarsemestern. Netflix är en guldgruva för julfilmer i den sistnämnda kategorin, och filmen A Wish for Christmas fyller alla mina krav.
 
Bildresultat för a wish for christmas
 
A Wish for Christmas, en Hallmark-produktion från 2016 (fanns på Netflix redan då), handlar om Sara vars chef stjäl hennes marknadsföringspitch och tar åt sig äran för hela idén. På företagets julfest stöter Sara på en jultomte som ger henne en tidig julklapp: en önskan som uppfylls för 48 timmar.
 
Miljöerna är varma och vita, christmas cookies dekoreras, granen kläs, julsånger sjungs, kärlek uppstår - jamen ni hör ju, supermysigt och förutsägbart! Jag har nu sett den två år i rad och både pysslat och ätit framför den. Den kan såklart inte jämföras med klassikerna jag nämnde tidigare (vore liksom inte riktigt rättvist att jämföra den med Äntligen hemma), men i sin klass är den definitivt värd 5/5 jultomtar.