Årets första jullista från Sofies julblogg

Jag är väl sist på bollen den här gången, men jag vill såklart också fylla i jullistan från Sofies julblogg. Nu ska vi se vilka dilemman som uppstår!
 

 
* Adventsstjärna eller adventsljusstake?
Ett ganska enkelt val för mig som sätter upp stjärnorna i fönstret i mitten av november (ljusstakarna något senare, lagom till första advent). Jag tycker att skenet från pappersstjärnorna är så vackert. 
 
 

* Köpa julklappar i affärer eller via nätet?

Jag föredrar att gå omkring i butiker, men jag får väl medge att det ofta slutar vid datorn i alla fall. 

* Tomtar eller änglar?

Ett lätt val! Jag pyntar inte alls med änglar.

1:a advent eller Luciadagen?

Jag firar inte alltid lucia på något särskilt sätt, så första advent är viktigare för mig. 
 
Att tända ljusstakarna lagom till första advent är mysigt.

* Mjuk eller hård pepparkaka?

Vilket svårt val. Jag älskar mjuk pepparkaka, men frågan är om det verkligen skulle bli någon jul utan ett riktigt pepparkaksbak? Äh, jag får nog säga hård ändå, men helst båda två!
 
 

Amaryllis eller julstjärna?

Jag tycker att amaryllis är en av de finaste julblommorna, och dessutom står de sig länge. Jag brukar sällan ha julstjärnor, faktiskt.

* Mycket eller lite julpynt?

Det här är väl i allra högsta grad relativt, men jag tycker väl ändå att jag har en hel del pynt (en hel skänk full med tomtar, en massa julvepor och broderier, juliga filtar och kuddar och till och med överkast). Det är inte så viktigt att det är just pynt, men jag vill gärna ha massor med mysig belysning, inslag av rött och mycket textilier.
 
Det här är mammas tomtar, men det ser lite likadant ut hos mig (dock bara på en liten yta).

* Skumtomte eller chokladask?

Här i Finland finns det inte skumtomtar på samma sätt som i Sverige, så dem har jag levt utan större delen av mitt liv utan att lida en enda smula. Choklad är min stora last i livet så jag tar jag gärna asken!
 
Uppesittarkväll eller julaftonsfrukost?
Båda två är oerhört mysiga - vi brukar ha uppesittarkväll hos mina föräldrar och ibland julaftonsfrukost hos sambons föräldrar. Måste jag välja tror jag att jag skulle kunna skippa frukosten, för äta hinner man definitivt göra ändå på julafton.
 
 Uppesittarkvällen hos mina föräldrar är en tradition man inte skippar i första taget.
 
Vad skulle ni ha valt?