Önskeinlägg: jul på Youtube

Bloggens födelsedagsvecka fortsätter. Den här veckan fokuserar jag på mina läsares önskemål och frågor, och efter att jag skrev om en mysig frukoststund med Youtube som sällskap fick jag flera frågor om vad det är för juligt jag tittar på. I dag tänkte jag därför tipsa om allt juligt man kan hitta på Youtube.

Jag måste börja med att säga att mitt beteende på Youtube ser helt annorlunda ut under julsäsongen än resten av året. Det är lite som med julfilmer eller julromaner - resten av året skulle deras feelgoodiga, ofta ganska förutsägbara, story kanske inte tilltala mig, men till jul är det plötsligt väldigt mysigt. På samma sätt förändras mitt beteende på Youtube - jag brukar inte titta på vloggar (videor där man följer med youtubern i vardagen) eller hauls (videor där youtubern visar upp saker hen köpt eller fått) särskilt ofta i vanliga fall, och ytterst sällan av samma personer som jag gärna följer till jul. Det är märkligt det där.

Hur som helst. För den oinvigda skulle jag säga att det finns två huvudlinjer vad gäller videor som brukar publiceras kring jul:

1) Vlogmas

Vlogmas är en slags julkalender där youtubern laddar upp en video per dag, från första december till julafton (eller juldagen beroende på var hen kommer ifrån). Dessa videor är nästan uteslutande vloggar, det vill säga videor där man får följa med youtubern i vardagen. Dessa julvloggar är ofta väldigt mysiga och kan innehålla lite vad som helst, från granklädning till presentinslagning till julbak - och en bra redigerare får med julstämningen genom musik och extra effekter.

Drottningen av julvloggar är enligt mig Zoe Sugg, eller Zoella som hon kallar sig. Jag följer henne inte alls resten av året (det gör dock många andra - 9,7 miljoner på Instagram och 4,85 miljoner på Youtube), men hon är en sann mästare på såväl höst- som julmys. 

Zoella har hittills gjort fem säsonger av vlogmas (man hittar alla HÄR). Jag brukar inte direkt se alla utan jag slår oftast in "Zoella vlogmas" i sökfältet och klickar igång en jag inte känner igen - och oftast skippar jag de första dagarna av december.

Om jag inte känner för att se på någon av Zoellas videor brukar jag bara slå in vlogmas i sökfältet och ta någon med en härligt julig thumbnail. 

2) What I Got For Christmas

Dessa videor brukar dyka upp redan på juldagen och några dagar framåt. Folk älskar tydligen att se vad andra har fått i julklapp. Inte sällan börjar dessa videor med en evighetslång disclaimer om att man är tacksam för allt och att det inte är presenterna som gör julen, yada yada. Jag håller med såklart, men det blir lite tröttsamt. Jag tittar inte på de här videorna för att jag är intresserad av att se sakerna utan för att de är så mysiga - personerna har ofta jultröja eller julpyjamas på sig, granen står i bakgrunden och det berättas kanske några historier kring presenterna, julen eller youtuberns nära och kära. De uppmuntrar säkert till konsumtion och bidrar till avundsjuka särskilt hos yngre människor, men jag kan inte låta bli att tycka att de är mysiga ändå. De är lite av ett guilty pleasure för mig, men det blir lätt för mycket av det goda. 

Bubblare: Holiday House Tour

Det finns förstås många olika julvideor som inte faller innanför de två huvudkategorierna jag har valt för det här inlägget. Något jag själv gärna tittar på är så kallade Holiday House Tours, det vill säga videor där man får en titt in i youtuberns julpyntade hem. Otroligt mysigt!

Brukar ni titta på julvideor på Youtube?