En grönare jul hos Linda

Förra året började jag se över min köttkonsumtion. Jag skulle vara köttfri under januari månad, men januari blev februari utan att jag återgick till mina gamla vanor och plötsligt hade tre månader passerat, bara så där. Att bli vegetarian eller något liknande kändes då som en oerhörd commitment, så efter de tre månaderna levde jag som något av en flexitarian - jag åt allt, men med större medvetenhet och ny matlagningsinspiration tack vare alla, för mig, nya råvaror.
 
I år skulle jag upprepa mitt lilla vegoexperiment. Det ena ledde till det andra och någon gång under vårvintern bestämde jag mig för att inte återgå till att äta kött, och på den vägen är jag nu (jag äter dock fortfarande fisk och skaldjur ibland). Det kändes helt naturligt och väldigt enkelt, förutom på en punkt. Julskinkan. Jag kunde inte för mitt liv förstå hur det skulle funka att fira jul utan den - skinkdoften på uppesittarkvällen hörni! - så den första tiden pratade jag mycket om hur jag kanske kunde tänka mig att ändå äta lite kött under julhelgen. Bättre att äta kött en gång om året än varje dag, liksom. Under de senaste nio månaderna har jag dock sällan saknat kött, förutom under några få tillfällen då jag varit så sjukt sugen på leverpastej och kalops, och vid det här laget känns tanken på julskinkan nästan avlägsen.
 
 
I år är jag mer sugen än någonsin på att tillaga julmat. På att testa nya recept, utmana det traditionella, välja bort det jag inte behöver och inte längre vill ha. Det innebär att det blir mer mat på den här bloggen i år. Hurra! Jag har redan börjat scrolla Pinterest (som ni ser här ovan) och leta inspirerande kokböcker. Om ni har några tips tas de mycket gärna emot.
 
Jag är till exempel sugen på att testa receptet på julmandelbollar, skapat av Farbror Grön.
 
Jag har förstås ett bloggtips till er som går i samma tankar som jag: min julbloggskollega Matildas jul suktar med fina bilder på goda (jag bara antar!), vegetariska julrätter. 
 
Har ni några gröna favoriträtter till jul?