Decemberbarn - julälskare eller julhatare?

Häromdagen när jag umgicks med ett gäng vänner började vi av någon anledning tala om vilka egenskaper barn får i och med vilken månad de är födda i. Det finns såklart ingen vetenskap bakom detta utan enbart lösryckta myter om att januaribarn skulle vara smarta medan novemberbarn oftare har psykopatiska drag (ja, ni hör ju själva hur svartvitt och dramatiskt det här låter.)
 
"Och i december föds julälskare!" utbrast jag lyckligt. Men alla höll inte med mig. Några av mina vänner svarade mig faktiskt med att det snarare föds "julhatare" i december, eftersom många upplever att deras födelsedagar hamnar i skymundan då julen klampar in. 
 
 
Grumpy decemberbarn - existerar de?
 
Det uttalandet väckte tankar hos mig. Jag fyller själv år den 16 december och jag har alltid tänkt att det har bidragit till att jag älskar julen så mycket. December månad är förknippad med glädje, helt enkelt. Dessutom har jag en tvillingbror, min mamma fyller år dagen innan nyårsafton, och min mormor fyllde år den 15 december. Jag har enbart underbara minnen av alla födelsedagar som infaller kring jul och jag tycker (och tyckte även då jag var barn) att de liksom är en del av mitt julfirande.
 
Jag har lagt märke till att många andra julbloggare också fyller år kring jul, eller åtminstone kring advent. (I vår tokiga verklighet får man väl ändå säga att slutet av november nästan, nästan är lite jul det också.)
 
Så jag frågar er, decemberbarn: Har ni någonsin upplevt att er födelsedag fått lägre prioritet på grund av julen? Känner ni något decemberbarn som inte gillar julen? Kan man de facto koppla samman födelsemånaden med julhat eller julkärlek?
 
Vad tror ni?