Topplista: julkalendrar

Johanna listade sina fem favoritjulkalendrar. Och eftersom jag endast har fokuserat på vilken jag tycker är den sämsta kalendern någonsin (Dieselråttor och sjömansmöss från 2002), tänkte jag göra likadant.
 
Familjen Andersson står stadigt i topp, men positionen hotades av julkalendern 2011.
 
1. Sunes jul (1991). Helt enkelt ett måste att se varje år mitt i julmyset. Jag kan inte se den i augusti, september eller oktober. Sådana här juliga kalendrar ser jag bara när julen på allvar börjar närma sig. Den är även ett mycket välkänt inslag i glöggkvällar och julfirande med vänner. En kalender med mycket humor om vardagen i juletid.
 
2. Tjuvarnas jul (2011). Redan första avsnittet gick rakt in i mitt hjärta och där har kalendern nu bosatt sig. Snö, gammaldags jul och bra skådespelare! Det kan nästan inte bli mysigare än så här faktiskt, en riktig toppenkalender som nästan petar lite på förstaplatsen. Även denna måste jag låta bli fram till november, annars börjar jag längta tokmycket till jul. (Försökte se första avsnittet igår men förtvivlan över att det är tre månader kvar blev för stor.)
 
3. Julens Hjältar (1999). Som barn älskade jag tanken på att julgransprydnaderna levde sina egna liv. Och det här är ju faktiskt en av de få kalendrar som verkligen är julig från början till slut. Familjen julgransprydnaderna bor hos är riktigt förälskade i julen, och mysfaktorn blir väldigt hög när julafton närmar sig. Ett måste varje år, i bakgrunden när det nalkas glöggmys.
 
4. Kaspar i Nudådalen (2001). Miljön i kalendern är så otroligt vacker, och handlingen känns vettig. Men jag har inga problem med att spara kalendern tills resten av världen också börjar kika på julfilm, utan kan gott och väl se den redan nu. Jättejulig är den inte, men jag känner spontant att Nudådalen vore ett fint ställe att fira jul på. Snösnösnö!
 
5. När karusellerna sover (1998). Tivolit lever sitt egna lilla liv under vinterhalvåret! Världens bästa idé, tyckte 6-åriga jag då kalendern gick på tv. Sedan dess har jag sett den åtskilliga gånger, och trots att jag ofta irriterar mig på kaninen tycker jag fortfarande att den här kalendern är jättehärlig. Borde se om den snart, det är faktiskt den enda kalendern jag har på dvd... (julklappshint!)