Barnboksklassikern blir julkalender

Jag har alldeles glömt bort att kommentera årets julkalender, hur nu det kan vara möjligt. 
 
2013 års julkalender baseras på karaktärerna från Bertil Almqvists (1902-1972) kända barnböcker om Barna Hedenhös. Almqvist skrev böcker om stenåldersfamiljen Hedenhös mellan 1948 och 1971. Jag och min bror lånade hemskt gärna hem dessa från biblioteket när vi var små,
 
Jag vet att jag förmodligen gillade dem mest för att de var så vackert utformade (texten, som är skriven med en underbar handstil, tilltalar mig fortfarande), men jag vill gärna tro att innehållet också spelade någon sorts roll, i alla fall de första åren. 
 
 
Hur som helst, nu ska det alltså bli julkalender av konceptet. Barna Hedenhös uppfinner julen kommer kalendern att heta. Den har spelats in i Stockholm, vilket som vanligt inte känns helt optimalt i min värld - jag vill ju helst se Bullebyomgivningar och massor av snö som framkallar den där närmast barnsliga lyckan. 
 
 
Men juligt måste det ju bli, med tanke på att stenåldersfamiljen alltså kommer till Stockholm lagom till första december, och ska tillbringa alla 24 dagar fram till jul i en omgivning där man firar denna högtid. Det ska bli spännande att se, men jag tror att jag för säkerhets skull håller mina förväntningar på en ganska låg, trygg nivå. Ifall det inte blir någon Tjuvarnas jul-succé.
 
Här kan ni se en kort trailer.
Bildkälla 1 & 2