Svar på era frågor, del 3

Nu är vi framme vid de sista frågorna från frågestunden jag hade i början av oktober. Jag har sparat dessa fyra till sist eftersom jag tror att de kräver lite längre svar, så håll till godo! Även om frågestunden nu är över vill jag påminna er om att det är fritt fram att när som helst slänga fram en fråga eller ett förslag till inläggstema i kommentarsfältet!

Vilka skillnader mellan finlandssvenskt julfirande och svenskt julfirande har du märkt? Finns det även skillnader mellan finlandsfinskt och finlandssvenskt julfirande?

Till att börja med har vi ju ingen vettig julmust i detta land, men det ska jag inte ägna så många rader åt att tjata om eftersom jag nämner det minst en gång i veckan här på bloggen. Saffran är heller inte en lika stor grej här i Finland (inte ens i Svenskfinland) som i Sverige. Jag har till exempel inte vuxit upp med saffran i mina lussekatter, och de första gångerna jag smakade på bakverk och godis innehållande kryddan var min upplevelse verkligen inte odelat positiv. (Nu älskar jag ju saffran!) Lilla jul är en finlandssvensk "högtid" om infaller lördagen före första advent. Det har jag skrivit mer om HÄR.

Saffran är lifvet.

Den finlandssvenska julen är också påverkad av den sverigesvenska - jag har vuxit upp med Svensson Svenssons julavsnitt och SVT:s julkalendrar och jag vet faktiskt inte alls vad som sänds på finska tv-kanaler kring jul. Det där är dock så varierande - min sambo som också är finlandssvensk har liksom aldrig tittat på Kalle Anka på julafton. Jag vet att många finländare ser morgonbastu på julafton som en viktig tradition, men det hör inte till mina traditioner. Sorry för ett något förvirrande svar! Jag har ju aldrig firat jul på något annat sätt än på mitt sätt, så det är svårt att veta vad som sticker ut. 

Vad är ditt bästa julminne?

Jag har tänkt så länge på det här, men jag kan verkligen inte komma på ett enskilt minne som skulle vara bättre än de andra? Det är mer fragment från mina barndomsjular som jag kommer att tänka på - som hur lädersoffan hos mormor och morfar doftade när man satt och väntade på att få öppna sina paket, eller hur julgranen alltid lyste hemma hos mina föräldrar när jag vaknade på jullovsmorgnarna, eller hur dammsugaren alltid stod framför granen om nätterna därhemma eftersom den var det enda som kunde hålla vår katt Misse borta från julgranskulorna. Den första julen som nyinflyttade i vårt hus var förstås också speciell, och min och Sofies decemberresa till Riga. Men egentligen är alla julminnen mina bästa minnen. 

Topp fem måsten från och med nu fram tills jul?

Viktigast: glöggen och pepparkakorna (helst med brieost). Ska intas regelbundet förstås! Granen, julklappshandlingen och julklappsinslagningen, julmusiken, julkalendern. Kan inte avstå från något av dessa. Men helst inte heller från julmarknadsbesök, julfilmer, gamla julkalendrar och Teadventskalendern. Egentligen borde väl bloggen också vara på topp fem, men den rymdes inte med nu. Tror ändå att jag skulle sluta julblogga om det stod mellan att aldrig mer få blogga eller att aldrig mer få klä granen, till exempel.

Hur ser din drömjul ut?

Min drömjul är väldigt Astrid Lindgrensk. Tänk Barnen i Bullerbyn - ha ett tidsenligt julstök, fira jul i ett rött hus med vita knutar, åka häst och släde i snöiga landskap etc etc. Men i ärlighetens namn bor jag i ett sådant där litet rött hus med vita knutar, på landet där det ibland är snö på julafton, jag julstökar gärna och jag vill helst fira med familjen utan att behöva klä upp sig (om man inte känner för det förstås) eller träffa en himla massa folk (om man inte känner för det förstås) så jag tycker att jag redan har en ganska perfekt jul. 

Hur ser er drömjul ut?