Min julafton

Nathalie ville att fler skulle berätta lite mer detaljerat om sitt julfirande, så jag hakar på.

Mitt julfirande börjar egentligen den 23 december. Då är jag bara hemma och springer omkring i sköna kläder och varma tofflor. Jag sitter i soffan med min familj, glögg och nygräddade jultårtor. Vi ser naturligtvis på Bingolottos uppesittarkväll, trots att vi aldrig köpt en bingolott.

Jag tittar mest för att höra fina julrim, julsånger och tips för hur man kan slå in sina julklappar även om jag faktiskt brukar ha allt sådant färdigt i tid. Det ger en otrolig myskänsla och julstämning!

Det blir en lång tv-kväll innan vi kryper till kojs för att vakna tidigt på julaftonsmorgonen. Vi tänder ljus på mormors, morfars och farmors gravar och äter en god frukost, smakar på skinkan och öppnar en liten julklapp. Sedan börjar vi duka och fixa inför eftermiddagen, då min morbror kommer på jullunch. Vi äter alltid före Kalle Anka, för här i Finland sänds det ju 16:00. Sedan åker min morbror alltid hem och vi sitter och ser på tv. Självklart rullar "Kan du vissla Johanna?" trots att det inte är någon julfilm.

När den filmen är slut brukar min morbror komma tillbaka och ha en hög julklappar med sig. Då sätter vi oss, alltid på exakt samma platser, i vårt vardagsrum och öppnar våra julklappar i tur och ordning. Det här tar alltid ganska lång tid, det är noga med godisbjudning emellanåt t.ex. Efter kaffe och pepparkakor brukar min morbror åka iväg till sin fästmö och då ligger jag i vardagsrummet tillsammans med familjen och tittar på alla klappar. Sedan ser vi på Svensson Svensson och somnar i soffan.