Böcker i väntans tider

För att vara en julälskande bokmal äger jag inte särskilt många böcker om julen, eller ens där bakgrundshändelsen är julen. Dessa tre är mina favoriter.

Tippens förtrollande jul (Spot's Magical Christmas) av Eric Hill fick jag som treåring och just därför, för att den varit en del av i stort sett alla jular, älskar jag att plocka fram den när det närmar sig december. Det är en mysig barnbok om hunden Tippen som stöter på två renar, olyckliga sådanaeftersom de tappat bort sjävlaste jultomtens släde. Julafton är alltså äventyrad - om inte släden återfinns får ingen några julklappar. Tippen och hans vänner bestämmer sig för att hjälpa till och får i samma veva en alldeles underbar jul.

Julsångboken, med illustrationer av Sigrun Soebö Kapsberger, är egentligen min tvillingbrors. Han brukade spela sångerna på piano när vi gick på lågstadiet, men jag har alltid nöjt mig med att titta på bilderna. Jag är tondöv och även om jag också tog pianolektioner lärde jag mig aldrig någonting utöver Blinka lilla stjärna. När jag var liten älskade jag Mössens julafton!

Sist men inte minst: The Gift av Cecelia Ahern (finns översatt till svenska) som jag fick för några jular sedan och läste i mellandagarna i skenet av julgranen. Den handlar om Lou Suffern som aldrig vinner kampen mot klockan - när han är på jobbet är tankarna på annat håll, och när han är hemma med familjen är han i huvudet någon annanstans. En dag träffar han en hemlös man som han fixar jobb åt, men han ångrar sig snart. Den hemlöse mannen verkar på något sätt faktiskt klara av att vara på två ställen samtidigt. Julen närmar sig och Lou får lära sig att värdesätta tiden och inse vad som är viktigt i livet.