- Så här tänker jag och mina följare om julkänsla och julstämning

Så här tänker jag och mina följare om julkänsla och julstämningNi vet hur när folk säger att själen vilar när de rör sig i skogen? 
Det gör min med.
Om 'i skogen' betyder 'framför en gran' och granen i fråga står i mitt vardagsrum och är prydd med julgranskulor och virkade snöflingor och det spelas julmusik i bakgrunden.
 
 
Skämt åsido, jag uppskattar naturen och skogspromenader också, men om jag skulle beskriva vad julkänsla är för mig så är det just precis så där. Som att själen vilar. I vilan finns lugn, värme, balans, trygghet. Ibland när jag tänker på julen känner jag ett pirr, nästan som fjärilar i magen. Man skulle väl kunna säga att jag är kär i julen, men det låter för övergående. Jag älskar ju julen alldeles ovillkorligt och förbehållslöst, och förhoppningsvis för all framtid. Därför gör det nästan fysiskt ont i mig varje gång någon beklagar sig över att de saknar julkänsla. Jag försöker tänka mig hur det skulle vara att ta sig igenom årets mörkaste och ruggigaste tid utan det där välbekanta pirret och lugnet. Det går bara inte. 
 
 
Men vad är julkänsla egentligen?
 
På sistone har jag varit fascinerad av den här känslan och undrat hur andra känner den (eller inte känner den alls). Så jag slängde ut frågan till mina följare på Instagram: Hur skulle du definiera ordet julkänsla/julstämning?
 
 
De här orden förekom bland svaren jag fick - ju större ord, desto fler gånger förekom det. Som ni ser är mys och lugn i toppen. Jag var också väldigt glad över att se att andra också jämför julkänslan med kärlek. De här fina svaren kom till exempel:
 
"Man blir glad och förväntansfull och bara lycklig. Lite som att vara kär."
"Lite som att vara nyförälskad, men man kan slappna av mer med denna känsla."
 
 
 
Om man inte har nån julkänsla då?
 
 
Det händer ganska ofta att någon frågar mig hur man gör för att hitta julkänslan. Jag har ingen aning om hur det är att förlora den eller att gå vilse i jakt på den. Man kan säkert leva ett fullgott liv utan att någonsin känna lugnet, värmen, tryggheten, pirret. Man kan säkert leva ett fullgott liv utan att någonsin vara förälskad eller riktigt, riktigt lycklig också, men de flesta skulle nog föredra att uppleva de känslorna framom att inte göra det. Därför bad jag mina följare att berätta hur de gör för att få fram den där härliga känslan i kroppen. Jag är nämligen övertygad om att man kan lära sig att känna julkänsla (eller snarare att ge plats åt den), ungefär på samma sätt som man kan lära sig att meditera eller att ägna sig åt mindfulness. 
 
Mina följare var rörande överens om att det som gäller är:
  • Rätt mat och dryck - gärna hembakat och en kopp glögg
  • Pynt och julbelysning
  • Hemmamys i form av doftljus, julfilmstittande, julmusik
  • Butiker och julmarknader

Man behöver alltså trigga alla sinnen för att få igång julkänslan
- julen ska smakas på, dofta, höras, ses och kännas. Försvinnande få nämnde vädret som en bidragande faktor. För mig är vädret en faktor som lätt går att stänga ute (bokstavligen) och den avgör absolut inte hur jag känner inför julen. 
 
Bland svaren fanns det särskilt ett som tilltalade mig lite extra: 
 
"Börjar se fram emot julen tidigt och planerar så julen inte blir för stressig"
 
Bingo! Det finns nog ingenting som kan ta död på julkänslan lika snabbt som en stor dos stress. Planering är bra, men att börja längta i tid är ännu bättre. Som julbloggare känner jag definitivt att jag kan skriva under på det här. Det är aldrig för tidigt att börja dra igång julandet. Jag vet att vissa ser julkänslan som något som kan ta slut om man går all in för tidigt, men jag har aldrig varit med om att min julkänsla sinat bara för att jag tagit i ordentligt redan från start.
 
 
Vad får jag själv julstämning av?
 
 
Tja, av så gott som allting. Några saker har jag listat HÄR. Jag får julstämning av att ta mig tiden till att få det. Av att läsa framför granen, av att pynta i evigheter (och alldeles för tidigt enligt vissa), att fixa blomsterarrangemang och att ha timlånga photoshoots för julbloggen. Jag är mycket bättre på att ta det lugnt och leva i nuet i december. Jag skulle nästan behöva få tips på hur man kan omsätta den här känslan i vardagen året om i stället, så att jag kunde vara en lite mer balanserad person. Anyone?
 
Anledningen till att det här blogginlägget kom till är egentligen att jag har tänkt på att jag borde skriva lite mer kreativa inlägg i höst, sådana som förhoppningsvis skulle kunna ge någon julstämning. Som små berättelser om julen och stämningen, om hur det känns för mig att vakna en morgon i december till exempel. Jag vet inte - jag har knappt formulerat tanken i mitt huvud ännu. Hojta gärna till om det här låter som något just du skulle vilja läsa den här säsongen!
 
Nu vill jag förstås veta: Vad är julkänsla och julstämning för just dig?
1 Sabina:

skriven

Jag får genast julstämning bara av att det blir mörkt på kvällarna :D men ja dofter gör mycket. Och julmusiken <3 Jag köper alltid klart julklappar innan december för annars har jag ångest av dem, jag tycker det är mysigt att slå in paket i december men jag vill inte handla dem!

Svar: Mörker gör det verkligen lätt att tänka på julen :) Jag känner lite samma sak - jag kan gärna handla julklapparna tidigt för att ha det gjort (om jag hittar de perfekta gåvorna vill säga), men jag sparar gärna på inslagningen.
Jul hos Linda

2 Sofies julblogg:

skriven

Roligt inlägg! Egentligen spelar vädret ganska stor roll, vill gärna ha snö och frost, men med tanke på att det är mörkt så stor del av dygnet är det ju lätt att stänga tråkigt väder ute. ;)
Det är skönt att vara en julälskare när mörkret tränger sig på både bokstavligen och i sinnet hos många - vi har något ljust att se fram emot.
Jag får julstämning av ljus i olika former (men orkar inte med doftljus), hembakad doft och ätbart, personer jag håller kär och frånvaro av stress.

Svar: Vad kul att du tycker det! :) Jag kan förstå att vädret spelar roll för många. Visst är det härligt att få se fram emot julen!
Jul hos Linda

3 Annie:

skriven

Vilket intressant inlägg!!!
Jag är en sådan som helt enkelt må bra av det juliga. Om jag måste städa hemma tex så sätter jag på julmusik och så går allt mycket lättare. Och ibland har jag varit orolig för att jag börjar för tidigt och att jag ska hinna ledsna på allt det juliga innan julen...men det har aldrig hänt, precis som du säger. Jag har bara mått bättre under en längre tid:)

Svar: Vad roligt att du tycker det!Jag känner verkligen igen mig i din beskrivning - om jag känner mig ledsen, nere eller stressad hjälper alltid t.ex. julmusik för mig.
Jul hos Linda

4 Sandra:

skriven

Roligt inlägg! Jag känner att julen ger mig ett slags inre lugn som jag långt ifrån har under resten av året. Det som ger mig mest julstämning, alla kategorier, är julmusik. Finns inget bättre! Det får mig på myshumör frefagkvällar, det lugnar när jag kommer hem efter en jobbig dag på jobbet och det tröstar när jag känner mig nere. Längtar så mycket tills det är dags (brukar ha min födelsedag i början på november som startskottet). Fast i dag sjöng jag We wish you a merry christmas för mina elever 😊

Svar: Vad kul att du tycker det! Julmusik kan verkligen lugna ner mig också. :)
Jul hos Linda

Kommentera här: