- Reagerar på mina gamla svar på en jullista - del tre

Reagerar på mina gamla svar på en jullista - del treDen här listan, som kommer från bloggen Mitt vinterland, fyllde jag i under bloggsäsongen 2013. Mycket har förstås hänt på sex år, så jag tänkte att det kunde vara roligt om jag gick igenom mina svar och jämförde dem med hur det ser ut nu för tiden. Förbered er på ett långt inlägg. Förra året gjorde jag samma sak HÄR och HÄR
 

 
Vad är det bästa med julen?
2013: Stämningen och lugnet. I juletid försöker jag att inte göra sådant jag inte känner för, och i stället bara vara och njuta av ledigheten.
2019: Jag håller fortfarande med! Stämningen och lugnet som sprider sig i min kropp före och under julen går inte att jämföra med något annat. Förstås finns det fler måsten och borden nu än när jag var 21, studerade och bodde hemma hos mina föräldrar under jularna, men jag är fortfarande väldigt bra på att njuta av julen. 

Hur skulle din drömjul se ut?
2013: Insnöad i Bullerbyhuset med tusen tända ljus och en riktigt vacker Disneygran, familjen samlad, mammas goda julmat på bordet.
2019: Jag bor nästan i det där Bullerbyhuset jag brukade drömma om nu! En gran behöver jag fortfarande, men den behöver inte vara så där Disneyperfekt. Det viktigaste är lugnet och sällskapet. En jul helt utan måsten och tider att passa vore fantastisk, men kanske bara i teorin.
 
Jag äter fortfarande allra helst mammas mat. Fast jag äter inte kött längre.
 
Vilka tre saker önska du att få mest av allt i julklapp i år?
2013: En symaskin, "Min mormor hälsar och säger förlåt" av Fredrik Backman, säsongens Muminmugg.
2019:  Jag har redan den där boken och en symaskin, men säsongens Muminmugg brukar jag alltid önska mig. I övrigt uppskattar jag fortfarande att få romaner i julklapp, och något kul smink vore inte heller fel!
 
Vad är roligast, att ge eller få julklappar?
2013: Både och. Jag älskar att leta rätt på de perfekta presenterna, men det är såklart kul att själv få de där fina gåvorna också.
2019: Att ge. Det är fortfarande roligt att få presenter, men det bästa är att gå på jakt efter de perfekta gåvorna till mina nära och kära, och att slå in dem i vackra papper såklart.
 
 
Vilka är dina 5 favoriter bland alla julkalendrar som visats hittills?
2013: 1. Sunes jul
2. Tjuvarnas jul
3. Julens hjältar
4. Kaspar i Nudådalen
5. När karusellerna sover
2019: Jag skrev faktiskt ett inlägg med en mer ingående förklaring förra året (läs gärna det HÄR), eftersom det har hänt en del på den här fronten de senaste åren. Nu ser rangordningen hur som helst ut som följer:
1. Tjuvarnas jul
2. Sunes jul
3. Kaspar i Nudådalen
4. Hotell Gyllene knorren
5. Selmas saga
Jag står faktiskt inte ALLS ut med När karusellerna sover längre. Den är ett riktigt sömnpiller och ett stort irritationsmoment, vilket är en ganska intressant kombination.
 
Vilka är dina favoriter bland alla andra julfilmer?
2013: Nu är det jul igen, Polarexpressen, Ensam hemma 1 och 2, Love Actually
2019: Kommer för evigt att svara Love Actually på denna, men jag tittar faktiskt inte ens på den varje jul. 
 
Vad lyssnar du helst på vid jul? Någon favoritjullåt?
2013: Lyssnar mest på svensk julmusik. Är uppvuxen med en Carolaälskande mamma, och därmed har vi väldigt många julskivor med henne. Tycker hennes röst passar väldigt fint med låtar som Himlen i din famn, och Julen är här, som för övrigt är min favoritjullåt.
2019: Idag är min favorit Jul, jul, strålande jul, men jag älskar fortfarande Julen är här. Lyssnar inte lika mycket på Carola längre, men kan ju inte förneka att hon för mig tillbaka till mina barndomsjular!
 
Vad äter du mest av på julbordet?
2013: Ost och därmed också mammas limpa (älskar bröd, ingen LCHF:are här inte). Och rökt lax.
2019: Julknäcke och ost, haha. Och alla former av fisk. Eller ja, inte lutfisk då.
 
Vad dricker du helst till julmaten?
2013: "Kalja" som vi säger här i Finland. Tror det heter svagdricka? Helst hemgjord.
2019: SVAGDRICKA? Jag kan knappt tro mina ögon! Jag dricker ytterst, ytterst sällan svagdricka numera. Till julmaten blir det ett glas vitt eller vatten.
 
Vad är ett måste på godisbordet på julafton?
2013: Fazerasken. Egentligen gillar jag dock Aladdin mest, men vi får alltid varsin ask från Fazer, och det skulle kännas tomt utan den!
2019: Alla som följt mig en längre tid måste väl känna till svaret på den här frågan. Hur många gånger har jag bloggat om Fazers pepparkakschoklad? Ingen vet. Den där konfektasken från Fazer får gärna stå kvar i butikshyllan. 
 
Får man införa saffransvåfflor som en stående punkt på godislistan till jul? Okej, det är en efterrätt, men ändå liksom?
 
När börjar du julpynta samt klä granen?
2013: Vi brukar ha det pyntat till min födelsedag (16 december), om jag tjatar kanske det blir några dagar i förväg. Jultavlor och julgardiner brukar dock ta sig fram tidigare. Granen tar vi oftast in 22 december, plus/minus en dag.
2019: Nu är det mitt hus och mina regler, så jag tjatar inte längre ;) Gardinerna och stjärnor brukar ta sig in i mitten av november, och sedan är det mesta uppe kring första advent. Tomtar och krimskrams några dagar senare (jag gillar att dra ut på processen). Granen tar vi oftast in kring den 20, ibland tidigare än så.
 
 
Vilka färger har du mest av till jul?
2013: Röd, guld, vit.
2019: Rött och guld. Det är nog bara möbler och väggar som är vita i det här huset.
 
Ser du på Kalle Anka varje jul?
2013: Jag har alltid det påslaget i bakgrunden, men kollar inte alltid så noga. Förra året låg jag och läste i soffan under tiden faktiskt, men jag tycker att det ger så otroligt mycket stämning ändå.
2019: Oftast är det påslaget, men förra året såg jag kanske två minuter av det eftersom jag tog en promenad med min bror i stället. Det är inte jätteviktigt för mig längre, men visst är det stämningsfullt.
 
Ser du på Karl-Bertil Jonsson varje jul?
2013: Jag såg den för första gången förra året tror jag (eller om det var för två år sedan, minnet sviker). Så nej.
2019: Näpp. Tror inte jag har sett det sedan den gången jag refererar till år 2013.
 
(Bonusfrågor till julbloggare)
 
Vad är det bästa med att blogga om julen?
2013: Jag älskar ju först och främst att skriva. För det andra tycker de flesta i min omgivning att jag inte är riktigt klok som längtar till jul under sommarledigheten, så det är fint att det finns fler människor som tänker likadant. Gemenskapen är en stor anledning till att jag har fortsatt julblogga.
2019: Att skriva och att bunkra upp med julstämning. Att dela den bästa tiden på året med andra. Att kunna gå tillbaka i arkivet och finna stämningen och glädjen när man har en dålig dag. 
 
Läser/ följer du alla andra julbloggar som finns också, eller kanske bara några utvalda favoriter?
2013: Jag har Bloglovin, men där följer jag bara mina favoriter. Kikar dock ganska ofta in på Julbloggar.se för att se om jag kanske har missat någon underbaring. 
2019: Jag läser ganska många, men inte särskilt regelbundet.
 
 
Hur tycker du att en bra julblogg ska vara?
2013: För mig är det viktigast att bloggen är personlig. Jag är inte intresserad av inlägg om varför vi firar jul, varifrån de olika traditionerna kommer och liknande. Jag vill se hur andra firar jul helt enkelt.
Språket är väldigt viktigt för att jag ska bli fäst vid en julblogg. Det kanske låter dumt, men det är inget jag kan rå för. Jag uppskattar en välskriven blogg i alla sammanhang.
Fin design och mycket bilder är viktigt för att jag ska ge bloggen en chans (trots att jag själv saknar kunskaper i design och fotografering). När jag väl är fast bryr jag mig dock inte så mycket längre. 
2019: Håller med mig själv på samtliga punkter fortfarande! Personlig, välskriven och snygg är fortfarande ett vinnande koncept.

1 Ajli Müller:

skriven

Jag är så väldigt förtjust i det här inlägget! I många svar är jag lik dig och i andra är jag inte det. Det jag står fast vid är att Julens hjältar är min favoritjulkalender. Love actually har jag banne mig aldrig sett, känner att jag måste det nu ;)

Svar: Julens hjältar är jättebra! Den finns ungefär på plats 6 för mig, så den har bara inte tagit sig till toppen ;) Och Love Actually tycker jag absolut du ska se!
Jul hos Linda

2 Annie:

skriven

Kul läsning! Och skönt att se att jag inte är ensam om att juldekorera i fönstren redan i mitten på november:)

Svar: November är precis rätt tid för sånt om du frågar mig ;)
Jul hos Linda

3 Sofies julblogg:

skriven

Vilka fint inslagna paket!

Svar: Tack, vad snällt! :) Gillade verkligen förra årets paketinslagning.
Jul hos Linda

Kommentera här: