- Dags för en ny jullista!

Dags för en ny jullista!Jullistan nedan kommer från bloggen Julstämning hos oss
 

 
Har du någon julsak som ligger dig varmt om hjärtat?
Mina julbonader som mamma och mormor har sytt. 
 
Vad är det bästa med julen?
Att umgås med vänner och familj, att avskärma sig från vardagen och njuta av all julmagi. Jag känner mig så mycket mer harmonisk i december än annars, vilket kanske verkar märkligt för dem som ser julen som den stressigaste tiden på året.
 
Vad måste finnas på julbordet?
Gott, hembakat bröd och julknäcke med gräddost, lax i alla former och kålrotslåda.
 
När börjar du köpa julklappar?
I oktober brukar det ganska ofta bli. Jag har inte köpt någon ännu och jag känner inte riktigt för att göra det ännu heller - jag väntar gärna tills jag har fått någon fantastisk idé som passar mottagarna perfekt. 
 
 
När börjar du planera inför julen?
Well, planera och planera. Jag börjar planera för bloggsäsongen i augusti, men i övrigt planerar jag inte min jul eftersom jag i regel vet exakt hur den brukar se ut. Julförberedelserna pågår väl mer eller mindre alltid, men det är klart att tankarna på julen ökar när bloggandet kör igång i september!
 
Vad dricker du helst fram till och på julen?
Julte eller annat kryddigt te, glögg i olika former och julmust.
 
Var firar du jul helst, hemma eller borta?
Hemma hos mina föräldrar. 
 
Brukar du ha doftljus eller vanliga?
Både och.
 
 
Har du något tips för att få hemmet att dofta jul?
Hyacinter och nejlikeapelsiner kan man placera ut här och var i hemmet. En juldoftande handtvål på toaletten hjälper också, och något härligt doftljus gör förstås det hela ännu bättre. Den bästa doften måste väl vara något nybakat och juligt.
 
 
Delar ni ut julklappar innan Kalle Anka eller efter?
Efter.
 
Brukar ni ha julrim på julklapparna eller inte?
Vi rimmar om vi får lust och inspiration, annars får det vara. Vi har inte den traditionen.
 
När börjar du julpynta?
I mitten av november åker gardiner och textilier fram och stjärnor upp. Sedan kommer julen liksom stötvis fram till och med några dagar före jul då granen tas in och allt julfix kulminerar ("julminerar" höll jag på att skriva, och det är väl ett ganska bra sätt att uttrycka det på?).
 
 
När börjar du pynta granen?
Några dagar före jul, max en vecka på förhand. Vi har alltid en äkta gran och jag vill inte att den ska börja barra alltför tidigt. Vi kastar ut den på tjugondag Knut.
 
Vill du ha snö på julen eller spelar det ingen roll?
Det spelar ingen större roll för mig egentligen, men det är klart att snö är trevligt och stämningsfullt.
 
Låter du prydnader stå framme när du tar fram julsakerna eller plockar du undan dem och gör plats för tomtarna m.m.?
Jag gör plats för pyntet. Egentligen har jag inte så mycket prydnader resten av året heller, det är mest grönväxterna som tar plats. De brukar få bo i mitt arbetsrum på vinden under julen.
1 Marre:

skriven

Roligt att se dina svar på jullistan. :)
Jag känner mig också mer harmonisk i december, för mig beror det nog på hur allt var runt julen när man var liten. Jag kände mig alltid glad och lugn över hur fint det var med ljus och pynt och kunde sitta och titta hur länge som helst på allt. Även dofterna fram till julen som gjorde sitt med julmat, julbak och även apelsiner med nejlikor som hängde lite varstans i hemmet. :)

Svar: Vad kul att du hittade hit, trots att jag inte hunnit länka mitt inlägg i ditt kommentarsfält! :) Jag känner verkligen igen mig i din beskrivning - så var det för mig också när jag var liten.
Jul hos Linda

Kommentera här: