- Från 2011 till 2018 - nedslag i arkivet

Från 2011 till 2018 - nedslag i arkivetOktober är ju min bloggs födelsemånad, och jag tänkte att vi skulle börja firandet redan nu med att kika tillbaka på några gamla inlägg ur arkivet. Bloggandet som sådant har förändrats en hel del under de här åtta åren - i början uppdaterade jag bloggen flera gånger dagligen, inläggen saknade ofta bilder (och om de fanns var de så små!) och jag var väldigt kortfattad. 
 

 
2011
 
Erkännande: jag älskar kyla
 
"Glöggen har inte smakat lika gott i år och jag skyller det på värmen."
 
Inget jag håller hemligt precis, att jag älskar ruggiga väder. Tydligen behövdes det ett inlägg tillägnat detta i december 2011!
 
2012
 
Handarbetsgnat: En vacker gympapåse
 
 
"Jag ägnar så mycket tid åt att fundera på de där perfekta presenterna. Och inte bara med tanke på själva tankekraften, utan också inhandlandet av dem och inslagningen av dem. Någon gång emellanåt är mottagaren någon som uppskattar lite gammalt, hederligt handarbete i form av sömnad, virkning eller liknande."
 
Jag sydde en gympapåse i julklapp till en kompis, och det var både enkelt och roligt. Kanske ett lämpligt julklappstips också så här sju år senare?
 
 
2013
 
10 juliga ting jag inte gillar
 
"Jag får kväljningar av risgrynsgröt. Gröt i allmänhet är något av det äckligaste jag vet."
 
(Skrattar högt! Tycker inte att tomtegröt är fantastiskt nu heller, men jag äter nån form av gröt flera gånger i veckan utan att vare sig få kväljningar eller tycka att det är "äckligt".) Jag var väldigt frispråkig på bloggen förut. Det är inte som att jag censurerar mina åsikter nu heller, men jag uttrycker mig kanske inte lika starkt längre. Det här inlägget måste jag nästan ta fram skämskudden för att klara av att läsa.
 
Jag "avskydde" saffran, kyrkan är "slöseri med juletid", ansjovis var "fy helvete" och jag uppmanade folk som framförde sina klagomål i december att "skita i julen då". Jamen ni hör ju. Inte så sympatiskt direkt! Till mitt försvar gick inlägget ut på att ta fram sin inre Grinch, så det kan man väl ändå anse att jag lyckades med? Och nej, jag håller inte med mig själv om särskilt mycket i det där inlägget längre.
 
2014
 
"Det blir jul ändå"
 
"I år finns det definitivt inte tid till att göra egna julkort"
 
2014 var nog mitt sämsta bloggår. Jag och sambon höll på att färdigställa huset efter renoveringen, vi flyttade in och firade vår första jul här. Jag julade till det en massa, men jag hann inte alls med bloggen - eller ja, jag prioriterade ofta bort den. Synd! Men jag minns att jag fann tröst i Ikeas tv-reklam som slog fast att det minsann blir jul ändå, oavsett hur mycket damm det är i hörnen eller hur lite man hunnit fixa.
 
 
2015
 
Julkortsverkstaden
 
 
"Rött och grönt papper, washitejp, en dymo och en stämpeldyna och tillhörande färg kan ta en rätt långt."
 
Det här året var inte mycket bättre än 2014. Jag hade fått min examen och börjat heltidsjobba, vilket kastade omkull alla mina bloggrutiner rejält. Jag kämpade men fick inte till det just då. Jag minns ändå att jag hann med många småpyssel som det här julkortsfixet. 
 
2016
 
Julmustleverans från Sverige
 
 
"Undrar hur många gånger jag smutskastat Finlands utbud av julmust i den här bloggen. Det börjar förmodligen bli väldigt många."
 
Detta eviga tjat om julmusten! Men vad ska jag säga, det finns fortfarande ingen vettig julmust i Finland. Plastflaskor från Stockmos är det som går åt allra mest här (och som länge var den enda musten att tillgå). Hur kan ingen (finländare) ha kommit på att must på glasflaskor är livet..? Det är outgrundligt. 
 
2017
 
Nu är det väl ändå jul på riktigt
 
"Den här lördagen vaknar jag med ett lugn i kroppen. Det är dan före dopparedan. Imorgon är det dags för dagen jag laddat upp inför sedan augusti. För en del är det sedan över, men inte för mig."
 
2017 var året då bloggen började bli det den är idag - jag hade mer inspiration än någonsin, uppdaterade regelbundet och instiftade diverse bloggtraditioner (som att ta ett foto i timmen varje advent, till exempel). Jag började ta både bloggen och mig själv på större allvar och hade plötsligt så himla roligt! Det var som att börja om från början med bloggandet. Sedan dess har det aldrig slutat vara det roligaste jag vet.
 
2018
 
Gårdagens granrispyssel
 
 
"Det jag gillar mest med att pyssla med granris är lättillgängligheten - för mig som bor på landet är det inte precis svårt att få tag på en rejäl mängd ris att jobba med. [...] Dessutom känner man sig så rejäl och hederlig när man jobbar med granris, väldigt mycket Ernst liksom. Det är också ganska svårt att misslyckas totalt."
 
Jag har gjort kransar som synts i bloggen sedan 2012, men förra året var första gången jag på riktigt dokumenterade processen. En av mina absoluta favorittraditioner! Skulle gärna börja med det redan nu - drömmer om en höstkrans på dörren. Man kanske skulle ta itu med det, nu när inspirationen finns?
 
Hur länge har du hängt med på Jul hos Linda?
1 julhornan.blogg.se:

skriven

Kul med tillbakablickar! :)

Svar: Ja, ibland är det roligt att bläddra i arkivet! :)
Jul hos Linda

2 Amanda:

skriven

Så mysigt med återblickarna. Jag har följt din blogg jättelänge. Flyttade hemifrån 2011 och får för mig att jag började följa ett gäng julbloggar då, så kan ha varit så länge.

Svar: Vad kul att höra! :)
Jul hos Linda

3 Jul, Strålande Jul:

skriven

Så roligt att blicka tillbaka och följa dina inläggs utveckling! Var tvungen att gå igenom hela min blogghistorik tidigare i höstas ända tillbaka till 2010, eftersom tinypic (dit jag hade laddat upp alla bloggbilder) slutat med sin gratis image hosting, så det tog sin tid att gå igenom varenda inlägg och dessutom leta upp vilka bilder jag hade använt på datorn och på internet. Men samtidigt var det roligt att se vad man egentligen hade bloggat om genom åren. Jag hade också väldigt små bilder i början (som jag nu tog chansen att förstora när jag ändå var tvungen att ladda upp nya bilder).

Tråkigt med avsaknad av bra julmustutbud i Finland. Apotekarnes borde exportera mer. Kanske kan du be din mataffär ta in fler sorter?

Svar: Åh, vilket drygt jobb du lagt ned! Bra sätt att få de gamla minibilderna utbytta dock. Ja, jag borde nog göra det - det kanske blir jag som tar den Riktiga Julmusten till Finland once and for all? ;)
Jul hos Linda

Kommentera här: