- Den sanna Finnkampen: Fazer vs Marabou

Den sanna Finnkampen: Fazer vs Marabou 
Det bästa julgodiset jag vet är en kombination av två av de bästa sakerna på jorden: choklad och pepparkakor. Min stora favorit har i många år varit Fazers pepparkakschoklad, som plötsligt slutade tillverkas för att några år senare komma tillbaka i ny förpackning (tack gode Gud!). Jag har tjatat om den där chokladen år ut och år in här på bloggen. Återkommande teman på Jul hos Linda: 1) julmustens icke-vara i Finland 2) Fazers pepparkakschoklad.
 
Så när Marabou kom med nyheten att de skulle släppa en pepparkakschoklad under hösten blev jag förstås väldigt intresserad. Skulle den kunna toppa min favoritchoklad alla kategorier? Låt oss backa bandet till september då jag skrev om chokladnyheten i ett blogginlägg
 
Om ni har följt mig en längre tid vet ni att jag närmast skulle dö för Fazers pepparkakschoklad. [...] Därför blev jag både triggad och exalterad över att se att Marabou nu släpper en pepparkakschoklad. För det första undrar man ju hur det kunnat ta så oerhört lång tid? Det känns som den mest självklara limited edition-chokladen i juletider. Den klart godaste kombinationen för säsongen också, om ni frågar mig. Det ska verkligen bli spännande att se hur den smakar. Ja, spännande, you heard me.
 
Instagram fylldes snabbt av lyriska recensioner från svenska julkonton - några var måttligt imponerande, men den övervägande majoriteten gav faktiskt chokladen toppbetyg. Chokladen lyste med sin frånvaro här i Finland, tills i lördags när jag hittade den i matbutiken. 
 
 
Må bästa choklad vinna!
 
Nu har jag ätit en hel Marabou och en halv Fazer, vid totalt tre olika tillfällen i sällskap av tre olika personer. Jag tror att jag kan säga att jag har testat dem ordentligt nu. Jag är redo att ge min slutgiltiga dom. Klår svensken finländaren eller förblir Finlands nationalchoklad min eviga favorit? 
 
 
Marabou pepparkaka (185 g) innehåller 15 % pepparkaka. Den är barnsligt god med en ganska stark, kryddig pepparkakssmak (särskilt ingefära och nejlika sticker ut). Den innehåller små bitar av pepparkakor som ger ett bra krisp. 
 
 
Fazer pepparkaka (200g) innehåller 14 % pepparkaka. Den har en mild pepparkakssmak utan starkt framträdande kryddning och stora men inte hårda bitar av pepparkakor. Krispet till den lena, traditionella mjölkchokladen är som alltid en fantastiskt god kombination.
 
 
Och vinnaren är...
 
Tråkigt nog båda två! Jag hade verkligen hoppats på att få såga nyheten eller skrika ut min frustration över att Marabou visade sig vara godare än Fazer, men nej. De är så totalt olika i smak att jag inte kan bestämma mig. En av vännerna som provsmakade chokladen med mig tyckte att Marabou var en tveklös vinnare. Sambon tyckte, precis som jag, att de två inte kan jämföras. 
 
 
Marabou är barnsligt god, söt precis på gränsen till för söt, med så stark pepparkakssmak att den förmodligen skulle kunna bli för mycket för en del, men inte för mig. Fazer är mildare, lite mindre söt och alldeles fantastisk till valfri dryck eftersom den inte tar över. Jag föredrar Fazers mjölkchoklad över Marabous, men jag föredrar kanske pepparkakssmaken i Marabous choklad över den i Fazers version. Fast å andra sidan är krispet bättre i Fazers. En helt omöjlig match, alltså.
 
Hur som helst, jag älskar båda två. Det är ju trots allt pepparkakschoklad - hur skulle jag kunna göra något annat? 
1 Sofies julblogg:

skriven

Var ganska säker på att du skulle välja Fazer, haha! Kul att det kunde komma en utmanare. Jag har bara smakat Marabous och gillade den, men inte i för stor mängd (vilket gäller typ alla sötsaker för min del).

Svar: Haha. Jag är tyvärr en riktig godisgris... :D
Jul hos Linda

2 Rebecca:

skriven

Jag blev helt överlycklig när jag såg att Marabou kom ut med en pepparkakschoklad. Brukar alltid muta kollegor som åker till Finland runt jul och köpa hem Fazers pepparkakschoklad till mig.

Marabou vinner över Fazer, Marabous är lite sötare. Tycker chokladen i Fazer är lite för mörk.

Svar: Jag förstår din glädje! :) Jag tycker ofta att Marabous choklad är lite väl söt, men den gör sig bra med olika smaksättningar!
Jul hos Linda

Kommentera här: