- october 2019

Svar på era frågor, del 2

God morgon! Jag har precis kommit hem från dagens gympass, tänt ljus här vid mitt matbord och väntar nu på att frukostäggen ska bli klara. Det är helt tyst i huset, så när som på äggklockans tickande och regnet som smattrar mot fönstren. Den närmaste timmen ska jag bara äta frukost så långsamt det går, läsa Amelia jul och dricka en stor kopp lussete. Senare idag har jag tänkt baka kardemummabullar, kanske fortsätta måla ett skåp som ska få flytta in här hos oss snart, och förmodligen påbörja julkortspysslet! Jag har nämligen äntligen fått en idé som jag tror kan bli bra. Men först ska jag fortsätta svara på era frågor från min frågestund.
 
 
Vilken seriefigur vill du helst fira jul med?
Ni gör det minsann inte lätt för mig! Det känns som att jag inte kommer på en enda seriefigur just nu, men Musse Pigg verkar väl vara en trevlig prick? Annars verkar Spindelmannens mormor (eller är det farmor som han bor med?) också rätt sympatisk. Man vill ju ha en mysig jul! Står helst över alla actionhjältar, tack.
 
Hur mycket pengar spenderar du på allt som hör julen till?
Det här är en väldigt intressant fråga som förmodligen skulle kunna bli ett helt eget inlägg. Det beror väl lite på när man tänker sig att julen börjar och slutar. Det är ganska svårt för mig att räkna varje utgift som är julrelaterad eftersom det finns sådana så gott som året om. Jag har en Excelfil som hängt med sen 2012, men där antecknar jag bara julklappshandeln (vad julklapparna kostar, till vem jag ger dem och vad klapparna innehåller). Jag tror att medelsvensken lägger omkring 3300 kronor på julklappar varje år, och jag ligger ibland på samma nivå, ibland lite högre. Jag sätter inte upp någon specifik julklappsbudget. Jag brukar inte köpa nytt pynt (klär t.ex. granen likadant varje år), och jag köper i allmänhet två jultidningar, så det blir inga jättesummor där heller. Julen gör inget större hål i min plånbok, så kan man väl säga. Det beror förstås också på att jag sprider ut utgifterna över många månader - jag köper till exempel ogärna alla julklappar i december, både för att det blir stressigt och mer ohållbart ekonomiskt.

Finns det något på din ”köplista” som du kommer unna dig själv i år? Inför julen alltså?
Jag har inte riktigt funderat på det ännu, så inte som jag vet nu i alla fall. Jag köper ibland en liten gåva till mig själv, något som jag velat ha länge men som inte lär hamna under granen. Förra året blev det en sminkpalett som jag suktat efter i många månader, men i år vet jag inte. Jag ska åtminstone haffa en flaska av Lushs duschgel i säsongsdoften Snow Fairy. 

 Favoritdoften i juletid!

Kommer tomten till er på julafton?
Näpp, det gör han inte. Det är inga barn som firar jul med oss, så det känns väl något onödigt. Min pappa kanske tar på sig en tomteluva under julklappsutdelningen, men det är det.

Dina tre bästa tips till någon som inte är så pepp på julen?
1) Acceptera att du inte är så pepp på julen. Så kan det nog kännas för de flesta ibland tror jag, beroende på vad som är på gång i ens liv.
2) Gör bara det som du gillar med julen. Orkar du inte rulla köttbullar? Köp färdiga eller strunta i dem helt. Julen kommer inte att falla på det. Sätt på en julfilm och drick julmust i stället, om det är det du gillar.
3) Omringa dig med människor som är pepp på julen. Låt dem bjuda in dig på glögg och pepparkakor eller vad det nu kan vara. All glädje smittar av sig, och julglädje i synnerhet. 

Vilka tips skulle ni ge till någon som inte är pepp på julen?