En grönare jul hos LindaFörra året började jag se över min köttkonsumtion. Jag skulle vara köttfri under januari månad, men januari blev februari utan att jag återgick till mina gamla vanor och plötsligt hade tre månader passerat, bara så där. Att bli vegetarian eller något liknande kändes då som en oerhörd commitment, så efter de tre månaderna levde jag som något av en flexitarian - jag åt allt, men med större medvetenhet och ny matlagningsinspiration tack vare alla, för mig, nya råvaror.
 
I år skulle jag upprepa mitt lilla vegoexperiment. Det ena ledde till det andra och någon gång under vårvintern bestämde jag mig för att inte återgå till att äta kött, och på den vägen är jag nu (jag äter dock fortfarande fisk och skaldjur ibland). Det kändes helt naturligt och väldigt enkelt, förutom på en punkt. Julskinkan. Jag kunde inte för mitt liv förstå hur det skulle funka att fira jul utan den - skinkdoften på uppesittarkvällen hörni! - så den första tiden pratade jag mycket om hur jag kanske kunde tänka mig att ändå äta lite kött under julhelgen. Bättre att äta kött en gång om året än varje dag, liksom. Under de senaste nio månaderna har jag dock sällan saknat kött, förutom under några få tillfällen då jag varit så sjukt sugen på leverpastej och kalops, och vid det här laget känns tanken på julskinkan nästan avlägsen.
 
 
I år är jag mer sugen än någonsin på att tillaga julmat. På att testa nya recept, utmana det traditionella, välja bort det jag inte behöver och inte längre vill ha. Det innebär att det blir mer mat på den här bloggen i år. Hurra! Jag har redan börjat scrolla Pinterest (som ni ser här ovan) och leta inspirerande kokböcker. Om ni har några tips tas de mycket gärna emot.
 
Jag är till exempel sugen på att testa receptet på julmandelbollar, skapat av Farbror Grön.
 
Jag har förstås ett bloggtips till er som går i samma tankar som jag: min julbloggskollega Matildas jul suktar med fina bilder på goda (jag bara antar!), vegetariska julrätter. 
 
Har ni några gröna favoriträtter till jul?
1 mykindofchristmas.blogg.se:

skriven

Gud så kul! Är ungefär så jag gjorde i början. Tänkte bara testa dra ner på köttet men insåg snabbt att det inte var så svårt och nu tre år senare är jag vegan! Jag trodde själv julen skulle bli jättejobbig men pappa har de senaste åren gjort en fantastisk seitanskinka som är helt fantastisk på vörtbröd. Vi får helt enkelt inspirera varandra med grönare julrecept :D

Svar: Härligt, det låter gott! :) Ser fram emot recept på din blogg också, om man får önska? ;)
Jul hos Linda

2 Jul, Strålande Jul:

skriven

Jag skulle aldrig kunna bli vegetarian på heltid, kött är helt enkelt för gott (och jag tycker inte om vegetariska proteiner som bönor, kikärtor, tofu, linser, etc), men det är ju klart att det finns goda vegetariska alternativ. Vi brukar göra en Jönssons frestelse, alltså en Janssons frestelse utan ansjovis. Nu gör vi den ju visserligen med vanlig matlagningsgrädde (vi är ju inte vego), men man skulle nog kunna byta ut grädden mot sojagrädde (eller vad det nu finns för alternativ). Det enda man måste tänka på är att salta lite extra, eftersom ansjovisen annars skulle bidragit med sälta. Den blir verkligen supergod!

Svar: Det låter gott, kanske något att prova :)
Jul hos Linda

Kommentera här: