Topp fem: julkalendrar

I början av veckan listade jag alla kalendrar jag någonsin sett, men senast jag rangordnade mina favoritkalendrar var 2013 och mycket har hänt sedan dess - två av mina tidigare favoriter har kickats (även om de alltså fortfarande är bra), och en har tappat i placering. Dags för en uppdatering!
 
 
1. Tjuvarnas jul (2011). Jag vet inte hur många gånger jag har sett den här kalendern sedan den gick på tv, men det är många vid det här laget. Den blir liksom bara mysigare och mysigare för varje gång. Nu har den lyckats peta Sune från förstaplatsen på min topp fem också. Det är ju inte så konstigt egentligen, med tanke på dess underbara stadsmiljö och Charles Dickens-anda. 
 
2. Sunes jul (1991). Fortfarande ett måste att se varje år mitt i julmyset (eller långt dessförinnan). Den har hängt med på många glöggkvällar och julfiranden med mina vänner genom åren. Den borde ju närmast ha kultstatus vid det här laget! Jag har annars så svårt för tv-produktioner från 90-talet, trots att de ju borde kännas som hemma för en tidig 90-talist, men den här blir aldrig gammal.
 
 
3. Kaspar i Nudådalen (2001). Så här skrev jag 2013: Miljön i kalendern är så otroligt vacker [...] Jättejulig är den inte, men jag känner spontant att Nudådalen vore ett fint ställe att fira jul på. Snösnösnö! Och ja, jag håller fortfarande med - det vore najs att fira jul i Nudådalen. Den här kalendern åldras verkligen med värdighet, tycker jag. Jag uppskattar den mer och mer för varje år (den har till och med klättrat upp en placering sedan 2013!).
 
 
4. Hotell gyllene knorren (2010). Jag vet inte om jag såg den här kalendern på tv när det begav sig (det har jag inget minne av), men de senaste åren har den varit ett givet inslag i väntan på julen. Den är underhållande och annorlunda, precis som familjen Rantanen själv. 
 
5. Selmas saga (2016). Den här kalendern är skriven av hjärnorna bakom Tjuvarnas jul, så jag visste redan tidigt på säsongen 2016 att årets julkalender skulle bli en storfavorit. Mysiga miljöer (snö!), precis rätt tid i historien, en vettig handling - jamen, det blev precis så bra som det verkade. Jag ska definitivt se om den snarast!
 

Hur ser er topp fem ut, och hur har den förändrats under åren?
 
1 emmaslilladagbok.blo.gg:

skriven

Selmas saga är en favorit hos mig också. Några av de andra har jag missat men planerar att försöka se i alla fall någon av dem innan jul. :)

Svar: Det tycker jag att du ska göra! :) Jag skulle också vilja hinna se några, och kanske inte bara mina favoriter heller. Finns så många jag inte har sett ännu!
Jul hos Linda

2 Charlie CS-kulturtanten som älskar jul:

skriven

Oj, vad olika vi tycker. Flera av mina favoriter är inte ens med. Hoppas jag får låna idén framöver?!

Svar: Haha, absolut! Det ska bli roligt att se din topplista :)
Jul hos Linda

Kommentera här: