Saffransbullar med kardemumma och kanel

Ni vet när kanelbullens dag närmar sig (den infaller imorgon den 4 oktober!) och man ska ställa sig och baka, och så plötsligt tappar man ett halvt gram saffran - som förresten närmast attackerade en i matbutiken och hoppade ner i varukorgen utan att man kunde göra något åt det -  i vetedegen? Hände mig igår. Det råkade dessutom bli gott som tusan, så jag tänkte dela med mig av receptet. Jag ÄLSKAR kardemumma, men om du inte gör det föreslår jag att du minskar på just den mängden.
 
 
DU BEHÖVER
till cirka 25 bullar
 
150 g smör
25 g jäst
2,5 dl kall mjölk
2,5 dl kallt vatten
1,5 dl socker
1 msk kardemumma 
0,5 g saffran
1 tsk salt
14-15 dl vetemjöl
 
Fyllning:
2 tsk kardemumma
2 msk kanel
0,5 dl socker
200 g rumsvarmt smör
 
Pensling:
före gräddning: 1 ägg
efter gräddning: sockerlag
 
 
GÖR SÅ HÄR
 
Skär smöret i tunna skivor. Blanda sedan alla ingredienser, utom hälften av mjölet, till en någorlunda jämn smet. Tillsätt resten av mjölet. Degen behöver inte knådas, utan den kan bara blandas tills den tar ihop. Låt jäsa under lock eller bakduk i ungefär 1½ timme. Blanda under tiden fyllningen så att den blir bredbar. Kavla ut degen till en rektangel, vik sedan in ena långsidan mot mitten och den andra över den. Nyp ihop så att degen inte öppnar sig igen. Skär degen i 25 bitar och snurra till bullar.
 
Låt jäsa i ytterligare 1½-2 timmar under bakduk. Värm ugnen till 225 grader. Koka under tiden upp sockerlagen av lika delar socker och vatten (jag tillsatte även lite vaniljsocker denna gång). Pensla de jästa bullarna med ett uppvispat ägg, strö över lite kardemumma/rörsocker/pärlsocker och grädda i tio minuter. Pensla sedan genast bullarna med sockerlagen och låt svalna.
 
Nu är det bara att njuta, av både doft och smak!
1 Sarah:

skriven

Vad roligt med recept :)

Svar: Vad kul att du tycker det! Hoppas att du prövar receptet! :)
Jul hos Linda

2 HTTP://sannaschristmas.se:

skriven

Mm! Så goda de ser ut!

Svar: Ja, det är de definitivt!
Jul hos Linda

Kommentera här: