Min första jullistaÄr det något som kännetecknar julbloggandet är det väl de regelbundet förekommande listorna som man kan fylla i när man har lust att tänka lite extra på julen. Jag har faktiskt aldrig (!) under min tid i julbloggosfären skapat en egen, så nu tycker jag att det är dags. Hoppas att någon annan bloggare vill fylla i den också - kommentera i så fall gärna så att jag inte missar era svar! 

 
1. Hur ser den perfekta julaftonen ut enligt dig?
Jag vill vakna till julgranens sken på morgonen, det är jätteviktigt. Det tar mig tillbaka till när man var liten och bodde hemma, och granen alltid var tänd när man tassade upp ur sin varma säng. Tur att det finns timers att ställa på belysningen! Sedan vill jag ha god frukost i vardagsrummet, gärna limp- eller knäckemackor med någon lyxig ost, medan sambon och jag byter presenter med julmusik i bakgrunden. Pluspoäng om vår katt Skrållan ligger och spinner bredvid, såklart. Sedan börjar det ljusna och snön börjar falla i stora, fluffiga flingor utanför fönstret medan vi packar våra väskor och beger oss iväg till julfirandet hos mina föräldrar. Där ska det serveras glögg och choklad, och tv:n med en massa mysiga julprogram ska stå på i bakgrunden tills alla börjar bli hungriga och julmaten serveras. Alltså, okej, jag måste sluta nu, för annars blir det en roman av det hela. Men kort sagt: familj, sambo, katt, mycket mys, snö, lugn och ro.
 
Svårslaget, men inte livsnödvändigt.
 
2. Hur viktig är en vit jul?
Snömässigt inte alls viktig. Jag får numera julstämning också av regn och väl synligt, grönt gräs. Det värsta är nästan om solen skiner tycker jag, då känns det så avigt med ljusmyset och allt det inomhus. Som tur är är det ju inte ljust så värst många timmar om dagen vid jul. Julen kan ju vara vit på andra sätt också - jag föredrar en alkoholfattig jul. Ett glas vin eller två till maten är nice, och på juldagen kan jag festa till det ibland, men i övrigt tycker jag inte att alkohol hör ihop med julen.
 
3. Vilken jultradition är mest betydelsefull för dig?
 Jag måste säga uppesittarkvällen. Det är då, framför tv:n med sambon, familjen och ostbrickan, som lugnet på riktigt lägger sig och jag inser att det faktiskt är jul. Jag får nästan gåshud av att ens tänka på det, haha. Julstämning är en så mäktig känsla.
 
4. Om du skulle få gå på julmarknad var som helst i världen, vart skulle du åka då?
Jag drömmer om att gå på tyska julmarknader. Det är högst oklart varför jag inte har gjort det ännu, med tanke på att jag är en riktig Tysklandsfanatiker (det kanske ni inte visste om mig? Pluggade tyska frivilligt på sommarloven i högstadiet till exempel). Så kanske Lübeck, München eller någon annan mysig tysk stad. 
 
 
5. Det blir ransonering på julmat och du får bara två rätter i år. Vilka väljer du?
Hemska tanke... men det vore bra för miljön om vi inte badade lika mycket i överflöd under jularna som vi gör just nu. Jag är ju inne på min första jul som icke-köttätare så jag vet faktiskt inte riktigt. Det vore åtminstone svårt att överleva utan kålrotslåda. Kanske några vegobullar till det? Jag tror att det skulle räcka för att få julstämning.
 
6. Vilken adventskalender vill du ha i år?
Det blir Teadventskalendern för min del. Still going strong! Har haft den sedan 2016. I övrigt var jag sugen på Novellix kalender, men den tror jag att jag hoppar över. Men om någon vill ge den till mig i första december-present (vilket för övrigt borde vara en grej) så är det fritt fram. Godis- och chokladkalendrar skippar jag helst.
 
Förra året hade vi en pepparkaksgran i köket.
 
7. Var står granen hemma hos dig?
I vardagsrummet, bredvid tv:n så att man ser den från alla håll. Viktigt! Sedan några år tillbaka har vi också en minigran (också den äkta) i matsalen, och så har vi faktiskt en liten plastgran på toaletten också. Toalettgranen brukar folk vilja kommentera, så det är ett tips om ni ska ordna en jultillställning där det finns risk för stela konversationer. Gran på toan = förvånansvärt bra icebreaker!
1 Jennysjul:

skriven

Mysigt med lista! Har svarat på bloggen nu.

Svar: Åh vad roligt! Ska läsa omedelbums.
Jul hos Linda

Kommentera här: