Fem populära julfilmer jag inte har sett

Det finns julfilmer och så finns det julfilmer, sådana där som nästan har kultstatus och som "alla" har sett eller "måste" se. Jag har förvisso sett en del sådana julfilmer de senaste åren (t.ex. Grinchen och Karl-Bertil Jonssons julafton), men det finns fortfarande en hel del som jag inte har sett.
 

 
 
1. Fanny och Alexander (1982), en svensk dramafilm som utspelar sig i början av 1900-talet. Hur många gånger har jag inte hört någon prata om något fint som en "riktig Fanny och Alexander-jul"? Med fyra Oscars och ett IMDb-betyg på 8,1 lär den ju definitivt vara sevärd. Förra året visades den i SVT på juldagen, men då satt jag (återigen) inte bänkad vid teven. 
 
2. Tomten är far till alla barnen (1999) är en svensk komedifilm, som jag har förstått innehåller en stor dos svart humor. Jag har för mig att den brukar sändas på julafton (rätta mig gärna om jag har fel!), men hittills har jag alltså inte lyckats zappa in den. Wikipedia upplyste mig dessutom om att det finns en tysk remake från 2007 som heter Meine schöne Bescherung - den kanske också kunde vara kul att se?
 
 
3. The Nightmare Before Christmas (1993), en amerikansk stopmotionfilm skriven och producerad av Tim Burton. År 2007 släpptes 3D-versionen som producerades av Walt Disney Pictures. Jag har ingen aning om varför jag inte har sett den, kanske har jag tänkt att den verkar för mörk för att vara julig? I ärlighetens namn kanske den mer betraktas som en halloweenfilm, men julen spelar absolut en mycket stor roll i filmen. Lite intresserad blev jag när Pentatonix släppte sin version av låten Making Christmas från filmen nu i september.
 
4. Miracle on 34th street (1947) är en amerikansk dramakomedifilm som vunnit tre Oscars och fem andra filmpriser. Man har gjort nya versioner av filmen flera gånger, till exempel år 1994. Jag har lite svårt för uråldriga filmer, men en uppdaterad version skulle kanske fungera bättre för mig?
 
 
5. En underbar jävla jul (2015), en svensk komedifilm som blev den mest sedda svenska filmen året då den kom. "Uträknad av kritikerna, men älskad av publiken" skrev SVT Nyheter. Något toppbetyg på IMDb har den inte - den landar på 5,5 i dagsläget - men jag har läst många julbloggar som hyllar den här filmen, så kanske stämmer det.
 
Okej, vilken av de här filmerna måste jag ge mig på först? 
Och jag vill såklart också veta: Vilken populär julfilm har ni inte sett ännu?
1 Jessica Högberg:

skriven

jag har sett tomten är far till alla barnen och älskar den. fanny och alexander har jag aldrig sett hela... kanske dags. En underbar djävla jul, hur har jag missat den?? Aldrig hört talas om... måste ha varit borta hela den julen...

Svar: Haha ja, du får se den i år! :)
Jul hos Linda

2 Felicia:

skriven

Tomten är far till alla barnen e min å mammas jultradition. Efter allt styras på juafton tar vi ett glas vin eller glögg, äter choklad å ser på filmen 🙌🏼😍 tror an går runt kl 22 på julafton 👌🏼
Å nightmare before christmas e perfekt between season film att se typ i november 😍🙌🏼

Svar: Låter såå härligt! Nightmare before Christmas e väl näst på priolistan :)
Jul hos Linda

3 Matilda:

skriven

Tycker definitivt du ska kolla på "En underbar jävla jul" (om du hittar den på nätet, tycker den är lite svårthittad...)! Så bra!! Påminner liksom lite om "Tomten är far till alla barnen", men med mycket mindre svart humor och mer glatt än drama. Förra julen sändes båda dessa på julafton, ena på SVT och ena på TV4, inte alltså så enkelt att välja vilken man skulle se på :D Hoppas på att båda sänds i år igen!

Svar: Åh okej, jag ska ge mig ut på jakt på nätet! Inte lätt när det sänds så mycket på samma gång kring jul :)
Jul hos Linda

4 Sabina:

skriven

Skulle rekommendera The Nightmare Before Christmas först såhär i halloweentider :D


Svar: Ja, visst borde jag ge mig på den :)
Jul hos Linda

5 Anonym:

skriven

Åhhh skippa de träliga svenska filmerna och se Miracle on 34th Street (den senare versionen). Det är min finaste julfilm!!!!

Kommentera här: