Äntligen säsongspremiär för jultårtor

Jag bestämde mig redan förra veckan för att det skulle bli glöggpremiär inom några dagar. Igår var det dags (trots att vissa säkert skulle ha kallat gårdagens solsken för sommarväder), och är man finländare finns det ett givet tillbehör som man inte kan skippa när det ska serveras glögg. Pepparkakor i all ära, men... nä, jag skojar. Pepparkakor är absolut bäst, men jultårtor (eller julstjärnor som vissa säger, men för mig är det en blomma) står också högt i rang.
 
Jag talar förstås om dessa smördegsbakverk med plommonmarmelad.
 
Förra gången jag som hastigast nämnde jultårtans existens på bloggen fick jag en kommentar där personen i fråga ville ha recept eller beskrivning på bakverket. Det hade jag inte då, men jag tänkte passa på och skriva lite mer om jultårtor denna gång. Jag sitter inte på något handskrivet gammalt recept från min mormorsmor eller dylikt, utan jag gör som jag tror att de flesta finländare gör numera - jag fuskar! I frysdisken finns färdiga smördegsplattor och intill den brukar det så här års stå en hög med marmeladförpackningar.
 
Mycket smidigt. Den färdiga degen är laktos- och sockerfri och dessutom vegansk.
 
Jag har spanat in några recept på hemgjorda jultårtor, och det är egentligen bara vanlig smördeg, gärna med en matsked konjak i. Sedan finns det också varianter med kvarg och grädde, men där har jag tyvärr ingen expertis alls att komma med. 
 
Smördegen skär man i fyrkanter med fyra hack, och varje vinge viker man sedan in mot mitten.
 
Plommonmarmeladen kan man sätta antingen under eller ovanpå de invikta flikarna. Det där kan man bråka om i all oändlighet, men jag vill i alla fall ha min marmelad ovanpå. Man kan förstås också vika sina jultårtor på andra, mer kreativa sätt. HÄR finns till exempel några idéer som jag gillar men mycket sällan använder mig av.
 
 
Sedan kan man pensla sina jultårtor med ägg om man har lust - jag gör ofta så få på en och samma gång att jag tycker att det är slöseri med ägg - och skjuta in dem i en 225-gradig ugn i ungefär 10 minuter. Jag vill ha mina med florsocker på, andra vill ha dem utan. Serveras med rykande het glögg eller iskall julmust.
 
 
Vad tycker ni om jultårtor? Och ni som inte har smakat: Blev ni sugna?

Fem populära julfilmer jag inte har sett

Det finns julfilmer och så finns det julfilmer, sådana där som nästan har kultstatus och som "alla" har sett eller "måste" se. Jag har förvisso sett en del sådana julfilmer de senaste åren (t.ex. Grinchen och Karl-Bertil Jonssons julafton), men det finns fortfarande en hel del som jag inte har sett.
 

 
 
1. Fanny och Alexander (1982), en svensk dramafilm som utspelar sig i början av 1900-talet. Hur många gånger har jag inte hört någon prata om något fint som en "riktig Fanny och Alexander-jul"? Med fyra Oscars och ett IMDb-betyg på 8,1 lär den ju definitivt vara sevärd. Förra året visades den i SVT på juldagen, men då satt jag (återigen) inte bänkad vid teven. 
 
2. Tomten är far till alla barnen (1999) är en svensk komedifilm, som jag har förstått innehåller en stor dos svart humor. Jag har för mig att den brukar sändas på julafton (rätta mig gärna om jag har fel!), men hittills har jag alltså inte lyckats zappa in den. Wikipedia upplyste mig dessutom om att det finns en tysk remake från 2007 som heter Meine schöne Bescherung - den kanske också kunde vara kul att se?
 
 
3. The Nightmare Before Christmas (1993), en amerikansk stopmotionfilm skriven och producerad av Tim Burton. År 2007 släpptes 3D-versionen som producerades av Walt Disney Pictures. Jag har ingen aning om varför jag inte har sett den, kanske har jag tänkt att den verkar för mörk för att vara julig? I ärlighetens namn kanske den mer betraktas som en halloweenfilm, men julen spelar absolut en mycket stor roll i filmen. Lite intresserad blev jag när Pentatonix släppte sin version av låten Making Christmas från filmen nu i september.
 
4. Miracle on 34th street (1947) är en amerikansk dramakomedifilm som vunnit tre Oscars och fem andra filmpriser. Man har gjort nya versioner av filmen flera gånger, till exempel år 1994. Jag har lite svårt för uråldriga filmer, men en uppdaterad version skulle kanske fungera bättre för mig?
 
 
5. En underbar jävla jul (2015), en svensk komedifilm som blev den mest sedda svenska filmen året då den kom. "Uträknad av kritikerna, men älskad av publiken" skrev SVT Nyheter. Något toppbetyg på IMDb har den inte - den landar på 5,5 i dagsläget - men jag har läst många julbloggar som hyllar den här filmen, så kanske stämmer det.
 
Okej, vilken av de här filmerna måste jag ge mig på först? 
Och jag vill såklart också veta: Vilken populär julfilm har ni inte sett ännu?

Oktoberuppdatering: Christmas bucket list

Christmas bucket list är ett nytt inslag på bloggen för i år. Tanken är att få igång de juliga inslagen redan från start och kunna pricka av minst en punkt per vecka ända fram till jul. Vi checkar av listan ett par gånger i månaden. Jag är SÅ redo! HÄR finns alla inlägg i serien.
 

 
 
 
Sedan min senaste uppdatering har jag bakat något med saffran (saffransbullar med kardemumma och kanel), skrivit en önskelista (HÄR), köpt den allra första julklappen och skaffat en julkalender (Teadventskalendern, såklart). Vid det här laget brukar jag definitivt ha påbörjat julpysslandet och julfilmstittandet... Jag ligger definitivt efter, men det ska väl snart lösa sig!
 
Vad har ni gjort för juligt på sistone?