- Tre jullåtar jag inte tål

Tre jullåtar jag inte tålJag tänkte fortsätta lite på gårdagens julmusiktema i dagens inlägg, men den här gången är det Grinchen i mig som talar. Det finns ju väldans mycket bra, stämningsfull musik, men samtidigt blir jag sällan så irriterad på enskilda låtar som när det kommer till just julmusik. Jag vet att jag inte är den enda - det verkar som att så gott som alla har en jullåt som man bara inte klarar av att höra. Det brukar klagas mycket på Last Christmas, kanske främst eftersom den spelas så frekvent redan i början av säsongen. Själv älskar jag den låten och blir sällan så glad som när jag hör den första gången på radion för säsongen, men det finns definitivt ett antal jullåtar som inte har samma plats i mitt hjärta. Det här inlägget dedikerar jag till dem. <3 Det är helt omöjligt att rangordna dem, så här kommer de utan inbördes ordning.
 
Feliz Navidad
 
 
Tryck play på egen risk.
 
 
Den här jullåten har varit en effektiv öronmask sedan den släpptes 1970, that's for sure. Jag gjorde misstaget att trycka på play för en stund sedan (jag var tvungen att kolla om den faktiskt är så hemsk som jag minns den), och nu lär jag väl nynna på den i flera dagar bara för det. Jag har i allmänhet svårt för substanslösa låttexter, och den här ligger definitivt i toppklass när det gäller innehållsfattiga låttexter. Julhälsningen feliz navidad förekommer inte mindre än 21 gånger, och musiken är precis lika variationslös. Inte konstigt att det känns lite som att hjärnan blir överkörd varje gång jag lyssnar på den. 
 
Vår julskinka har rymt
 
Den här låten blev årets mest sålda singel i Sverige när den släpptes år 1988 (åtminstone enligt Wikipedia), trots att den kom ut så sent på året. HUR är detta möjligt? Intromusiken låter förvisso en tro att det kan komma något bra ur det här, men sedan sätter grymtandet igång och julstämningen dör. Jag förstår ju såklart att det här ska föreställa en rolig jullåt, ett skämt, en parodi, och den kan säkert ha varit rolig. Nån gång. Innan den plötsligt hamnade på julalbum tillsammans med Stilla natt och Nu tändas tusen juleljus. Nej tack, säger jag.
 
Juligen
 
 
Just D:s låt från 1991 är förstås också en parodi på allt det som är jul. Det är inte som att jag är totalt humorlös (eller?), men någon julstämning innebär den ju i varje fall inte. Jag gillar liksom varken text, musik eller sång och då återstår ju ingenting att fatta tycke för. Och vad är poängen med att inte särskriva orden i låttiteln..? Jag vet inte, men den här låten känns alltid lite som ett skämt som går en förbi, och när någon säger att det inte är jul förrän den spelas på radion eller i butikerna blir jag närmast mållös.
 
Okej, nu är det färdiggrinchat för min del. Finns det någon jullåt ni helst inte vill höra?
1 Mer jul-Lillie:

skriven

Jag står inte heller ut med Vår julskinka har rymt. Däremot så älskar jag Juligen :)

Svar: Tror att det här kan vara en sån där grej som delar folket ;)
Jul hos Linda

2 Matilda:

skriven

Juligen är verkligen världens värsta jullåt. Eller nej, version 2.0 "Juligenigen", den som släpptes 2015, tar nog priset!

Svar: Åh herregud, JA
Jul hos Linda

3 Anonym:

skriven

Du har lyckats pricka exakt samma låtar som jag avskyr 😕

Svar: Skönt att någon har samma trauman av dessa låtar :D
Jul hos Linda

Kommentera här: