Saker jag får julstämning av

Tänk att det är första december på lördag och första advent på söndag. Jag ska på julmarknad, SVT:s julkalender - som jag har höga förväntningar på - drar igång och vi firar lilla jul här i Österbotten, så det lär väl bli en glöggkopp eller två. Naturligtvis håller den lilla snö och frost vi fått de senaste två veckorna i skrivande stund på att regna och blåsa bort. Typiskt. Men jag är inte den som behöver snöfall och minusgrader för att maxa julkänslan (även om det förstås finns få saker som är så enkla men gör så mycket för stämningen). I dag tänkte jag därför räkna upp några saker som ger mig julstämning på direkten. Here we go!
 
1. Att tända ljus med tändstickor
 
Det här slår det mesta. Det är i princip bara att ta fram en tändsticksask och valfritt ljus och sätta igång - jag får julstämning på 0,0001 sekund. Jag tänder oftast ljus med braständare, men ibland händer det att det ligger en tändsticksask i närheten, och då påminner både ljudet och doften mig om när jag var liten mamma tände ljusen i adventsljusstaken om söndagsmorgnarna i december. Ryser närmast av välbehag bara jag tänker på det.
 
Nästan bättre än doftljus, till och med.
 
2. Att köra bil i regnet och lyssna på julmusik
 
Julbelysningen är tänd, mörkret har fallit och regnet smattrar mot rutan - let's hoppa in i bilen och köra några onödiga kilometrar för att få julstämning! Det här har gett mig julstämning sedan jag och sambon för kanske fyra år sedan körde hemåt en regnig, mörk oktoberkväll och han undrade om vi kanske inte skulle pigga upp oss med lite julmusik. Jag sa ja! Hehe. Det finns inte mycket som ger mig ett sådant inre lugn som julmusik och regnväder, så de två i kombination är såklart en helt ny nivå av harmoni. Det är förstås ej (lika) mysigt om det är snö som regnar bort, men ni förstår vad jag menar.
 
3. Att rimma på klappar (som jag kanske inte ens har köpt ännu)
 
Samma visa varje år. Vi har ingen rimtradition i min familj (tror inte att det är en grej i Finland, men rätta mig om jag har fel), och jag brukar absolut inte planera att rimma på de klappar jag ger bort. Men sedan står jag där i början av december och regnet öser ner och jag måste akut få göra något kravlöst, juligt, lättillgängligt. Så jag öppnar anteckningsappen i mobilen och rimmar på icke-existerande julklappar som jag sedan bestämmer mig för att skaffa till mina nära och kära. Jag älskar att leka med ord så det är ju mer eller mindre givet. Man skulle såklart kunna göra det till en stående tradition, men jag tror att jag inte skulle njuta av det lika mycket som jag gör nu när jag vet att jag inte måste utan bara får. Skriver alltför sällan av lust nu som vuxen. 
 
Ett rim som är nästan lika gammalt som den här bloggen (därav bildkvaliteten)! 
 
Vilka vardagliga, eller mindre vardagliga, saker och sysslor får ni julstämning av?

Kommentera här: