Reagerar på mina gamla svar på en jullista

Den här listan, som kommer från Våran lilla julvrå, fyllde jag i under bloggsäsongen 2014 (det inlägget hittar ni HÄR). Det var faktiskt det året vi firade första julen i vårt hus! Mycket har förstås hänt på fyra år, så jag tänkte att det kunde vara roligt om jag gick igenom mina svar och jämförde dem med hur det ser ut nu för tiden. Jag har gjort tidigare ett liknande inlägg om en annan jullista från bloggsäsongen 2013 - det inlägget finns HÄR.
 

 
När börjar du baka inför julen? Vad brukar du baka då? 
2014: I ärlighetens namn bakar jag knappt något annat än pepparkakor, vilket brukar inträffa omkring första advent. Men det beror till största delen på att jag fortfarande bor hemma (och i studielägenhet) och mamma bakar rejäla mängder. Kanske blir det ändring den här julen i och med flytten!
2018: Jepp, ändring blev det minsann. Numera bakar jag allt möjligt med julsmak (pepparkakor, cookies, mjuka kakor, bullar, för att nämna några) och ofta börjar härligheten i september/oktober. Men pepparkakor och saffransbullar är de enda sorterna som jag "måste" ha.
 

Brukar du köpa julklappar, eller gör du dina egna? Vad för typ av presenter gör du då? 
2014: Jag köper de flesta. Ibland gör jag egna. Det kan vara tygkassar, julstrumpor, necessärer, pynt och så vidare. Jag försöker verkligen att bli bättre på att ge bort hemgjort - jag älskar att sy och att ge bort presenter, så varför inte kombinera de båda?
2018: Jag köper fortfarande de flesta. Det blir sällan av att jag gör egna, men jag tänker på att göra det, hehe. Kanske jag kommer igång med på riktigt någon jul!

Finns det några julfilmer som du inte har sett men gärna skulle vilja se?  
2014: Inte som jag kommer på nu faktiskt. Jag brukar titta ganska flitigt. Men det finns en hel del gamla julkalendrar jag skulle vilja se, till exempel Lilla teskedsgumman och Ture Sventon.
2018: Det finns massor med julfilmer jag inte har sett - jag har ju skrivit ett inlägg om fem populära julfilmer jag inte har sett, men just nu vill jag faktiskt helst se nya julfilmer. Längtar till exempel mycket efter Netflixfilmen The Christmas Chronicles som har premiär 22 november. Jag har sett Lilla teskedsgumman nu, men inte Ture Sventon. Vet inte om det direkt spelar någon roll för mig längre, heller.

Har du något favoritpynt till julen?
2014: Ljus, ljusslingor, ljusstakar i fönstren. Men granen är förstås viktigast.
2018: Pappersstjärnorna i fönstren, tända ljus och granen. Allt det andra är sekundärt!

Vilken är din favoritjulblomma, och varför? 
2014: Även om jag gillar doften av hyacinter måste jag säga julstjärna. De är så fina! 
2018: Whaaat? Är faktiskt väldigt förvånad över hur jag svarade för fyra år sedan. Min absoluta favorit numera är amaryllis, sedan kommer hyacint och sist julstjärna. 

Vilken typ av julgodis gör du mest av varje jul?
2014: Brukar faktiskt inte göra något julgodis. Ibland har jag gjort daim, men vi brukar ha alldeles tillräckligt att äta även utan hemgjort godis. ;)
2018: Jag har fortfarande inte riktigt någon julgodistradition. Förra året gjorde jag och min vän Sofie fyra olika sorter, vilket var roligt, men inte livsviktigt.


Var ärlig nu; har du haft oturen att uppleva en jul som du kanske helst egentligen skulle vilja glömma? 
2014: Första julen utan morfar var inte den jag uppskattade allra mest precis, men vi hade ändå trevligt. Så nej, egentligen har jag inte haft några dåliga jular. Får vara riktigt tacksam för det.
2018: Har fortfarande enbart fina julminnen. 💖

Vilka brukar du fira julen med?
2014: Mina föräldrar, min tvillingbror och morbror. Jag och pojkvännen brukar fira den 23 och äta jullunch tillsammans den 25.
2018: Jag och sambon öppnar våra julklappar tillsammans på julaftonsmorgonen, sedan åker jag till mina föräldrar medan sambon åker till sina. Mot kvällen återförenas vi hos mina föräldrar (där min bror också firar), öppnar paket och fikar, innan vi fortsätter till julfirandet med sambons släkt. Så numera träffar jag många fler på julafton än för fyra år sedan!

Vilken är din favoritaffär när det gäller att handla saker till julen/julklappar? 
2014: Sokos (kan väl jämföras med Åhlens), stora matbutiker, små mysiga inredningsbutiker.
2018: Samma svar i år!

Vilken är din favoritjultidning?   
2014: Jag har ingen favorit, men jag köper alltid Allers även om den inte alltid är top notch direkt. Sedan älskar jag decembernumren av Cross Stitcher, så fina broderier!
2018: Amelia jul har aldrig gjort mig besviken!
 

Har du några traditioner den 23:e december?
2014: Öppnar paket med pojkvännen, äter godis och ser på Bingolottos uppesittarkväll. Slår in någon julklapp om jag lyckats hålla mig så länge. :)
2018: Jag och sambon ser på Bingolottos uppesittarkväll och äter ostbricka hos mina föräldrar! 

Vad brukar du använda för typ av julklappspapper när du slår in dina julklappar? Har du någon favoritsätt att dekorera julklapparna?
2014: Jag gillar ordentligt papper, tjockt ska det vara. Men annars är jag inte så kräsen - jag gillar både kitschigt och gammaldags! Mycket snöre ska det vara i alla fall.
2018: Svarar exakt samma sak på den här frågan, men snöret kan gärna ersättas med något fint siden- eller sammetsband.

Har någon juldekoration från förra julen blivit kvar framme hemma hos dig under hela året? Om så är fallet, visa gärna en bild.
2014: Näpp, är mycket petig med att all jul ska städas undan i januari.
2018: Är fortfarande petnoga.

Vilken julprodukt (inom mat&dryck) tycker du var godast förra året?
2014: Det brukar vara sparsmakat med julnyheter här i Finland. Åt i alla fall Pågens pepparkaksgifflar, de var okej men jag tror att jag kan leva utan dem. Samma sak med Lokas pepparkaksvatten som en kompis köpte hem åt mig. Pepparkaksrånen med choklad som jag hittade på Lidl var urgoda.
2018: Kommer inte ens ihåg vilka specialprodukter som kom förra året. Så knappast var det några riktiga höjdare!
 
Brukar du ha en egen adventskalender, och om så är fallet, vilken typ av adventskalender?
2014: Ja, chokladkalender från Fazer. Men de senaste två åren har jag fått en paketkalender av en vän, så uppskattat!
2018: Alltid Teadventskalendern!
 
 
Om du måste välja mellan julmusik och julfilmer, vad väljer du då? Motivera gärna:) 
2014: Julmusik. Kan utan överdrift börja gråta av Jul, jul strålande jul - så stämningsfullt är det för mig. Jag blir så lugn och stressfri av julmusik.
2018: Amen, Linda från 2014!
 
Vad tycker din familj och dina vänner om din extrema kärleksaffär med julen? 
2014: En del tycker väl att det går till överstyr. Mamma är lite likadan även om hon inte vill erkänna det precis lika tidigt. ;) Men jag har många vänner som älskar julen vilket är mysigt när vi börjar närma oss!
2018: De flesta är positivt inställda fortfarande! Folk brukar tycka att det är roligt att prata om julen med mig - det är oftast inte jag som leder in samtalet på högtiden...

Varför är julen så viktig för dig?
2014: Jag tror att det kan ha mycket att göra med att jag fyller år en vecka före jul. Mamma fyller år en vecka efter och mormor fyllde år en dag innan min och min tvillingbrors födelsedag - hela december har liksom alltid varit en enda stor fest med julen som medelpunkt. Dessutom är rött min favoritfärg och att mysa min favoritaktivitet.
2018: Yes, svårt att motstå jul när myset är ens favoritgrej! Jag håller med mig själv.

Kommentera här: