DIY: God jul-vimpel 
Julpysslandet är igång på riktigt! Jag fick feeling och sydde en festlig vimpel med God jul-tryck. Jag älskar nämligen både att hålla på med tygtryck och att sy (helst på maskin). Ni kanske kommer ihåg att jag gjorde två nya soffkuddar med tygtryck förra julen? 
 
Att sy en vimpel är verkligen hur enkelt som helst. Jag började med att klippa ut 12 trekanter i lämplig storlek i rött bomullstyg. Det finns massor med färdiga mallar att skriva ut på nätet, om man så vill. Sedan skrev jag ut en text i Word med fonten Stencil, som jag sedan klippte ut och använde som schablon på sex av trekanterna. Jag använde mig av en vit tygfärg för mörka tyger för bästa resultat (absolut inget måste, enligt min erfarenhet - tygfärgen jag använde förra året gav minst lika bra resultat på exakt samma tyg). Därefter började det tråkigaste man kan tänka sig - 24 timmars torktid! Under dessa 24 timmar fick jag feber och var inkapabel till att pyssla i 48 timmar, så väntan blev extra lång. Inget att rekommendera. När färgen har torkat (och man har blivit frisk) ska den härdas under strykjärnet enligt instruktionerna på förpackningen. 
 
 
Sedan är det dags att sy. Man tar en trekant med bokstav på och en utan och placerar dem med rätsidan mot varandra och syr därefter längs med långsidorna. Kortsidan ska inte sys, eftersom man ska kunna svänga trekanten ut och in (alltså tillbaka till rätsidan). På så vis blir det inga synliga sömmar. När man har sytt alla sina trekanter, svängt dem ut och in och strukit ordentligt, ska de sys fast i ett band. Jag har gjort egen snedslå av remsor av ett loppisfyndat örngott, men det går såklart lika bra att köpa färdigt. Kom ihåg att mäta ut lämpligt avstånd mellan bokstäverna och orden, och lämna också en bit över av bandet åt båda hållen för att underlätta upphängningen. Klart! Häng upp och beundra.
 
1 Norwegian Christmas :

skriven

Den ble jo helt fantastisk!🎄😃

Svar: Tack så mycket! :)
Jul hos Linda

2 Johanna:

skriven

Jättefin vimpel, vad duktig du är!

Svar: Men tack, vad snällt :)
Jul hos Linda

Kommentera här: