Julklappstips: brädspel

Dags för näst sista julklappstipset för i år! (Den senaste delen finns HÄR.) Jag älskar att ge bort presenter och brukar vara ganska bra på att träffa rätt. Allra bäst blir det förstås om man ger bort något personligt, men det är inte alltid så lätt, så jag hoppas att den här bloggserien kan styra någon åt rätt håll. I dag tänkte jag tipsa om brädspel under 35 euro/350 kronor. Jag fullkomligt älskar spelkvällar och tycker alltid att det är roligt att få nya spel i julklapp eller i present. Det är lika roligt att ge bort dem - särskilt till vänner som gärna spelar med en själv! Win-win.
 
 
 
1. Ska vi slå vad? från Tactic. "I detta heltokiga familjespel utmanas spelaren i tur i olika uppgifter medan övriga spelare slår vad om huruvida han kommer att lyckas eller inte. Hade du rätt? Du vinner vad du satsade! Hade du fel? Du förlorar vad du satsade! Spelaren som gör uppgiften belönas om han klarar den". Det här har jag spelat med flera olika kompisgäng och alla tycker att det är jätteroligt. Det finns dessutom junioruppgifter för de yngsta. Från 8 år, för 3-6 spelare (men vi har spelat med så många som åtta personer). Finns till exempel hos Spelexperten och Lautapelit.
 
2. Trivial Pursuit Party från Hasbro Gaming. "Nu kan du vinna tårtbitar på alla rutor. Få fart på festen med denna uppdaterade, snabbspelade version av det klassiska Trivial Pursuit-spelet! Med 1200 frågor, nya sätt att spela och vinna samt det roliga tillägget fråga en kompis blir dina spelkvällar ännu mer underhållande". Detta spel fick jag och sambon i julklapp förra året, och jag vet inte hur många gånger vi spelat det sedan dess. Det har väldigt varierande frågor och går fortare än den klassiska versionen. Från 16 år, för 3-6 spelare. Finns till exempel hos Spelexperten och Prisma (på finska).
 
3. What do you meme? från Fuckjerry (på engelska). "In this game, friends and families compete IRL to create the funniest memes. The rules are simple. Each round, a rotating judge plays a Photo Card and everyone else plays a Caption Card to complete the meme. The judge decides the funniest pairing, and whoever played the winning Caption Card wins the round." Från 17 år, för över tre spelare. Väldigt kul spel som funkar bra på förfester och liknande. Jag lovar att det blir många skratt runt bordet. Det finns dessutom en del tilläggsförpackningar om man redan har spelet. Finns till exempel hos Partykungen .
 
4. Helt hysteriskt! från Användbart Litet Företag ALF. "En spelare får ett hemligt ord, t.ex. badboll. Nu ska du, samtidigt som du är under TVÅNG, försöka lista ut det hemliga ordet. Till din hjälp finns det frågor på spelplanen som t.ex storlek, ljud, doft etc. TVÅNG kan vara: att tala med finsk brytning, inleda varje mening med "visserligen är jag en idiot men..." eller att hela tiden hålla ett finger på din näsa eller... Ofta gäller flera TVÅNG samtidigt!  Som du förstår blir det inte bara roligt - det blir hysteriskt roligt!" Från 12 år, för 3-6 spelare. Det här är inget för den som vill sitta och spela i lugn och ro, utan det här blir faktiskt helt galet varje gång, och ljudnivån kan bli hög. Jag älskar det och önskar att jag hade det i min ägo. Finns till exempel hos Spel & sånt.
 
5. Med andra ord expert från Användbart Litet Företag ALF. "Höj ribban och utmana dig och dina vänner som gillar svårare ord. Det är ord som kanske inte är dagligt förekommande, med som du med största sannolikhet känner igen. Kan du förklara 'slånbär', med andra ord och på begränsad tid? Lyckas din lagkamrat gissa rätt vinner ni polletten, men räkna med oväntade vändningar när tjuvar styr om spelet och motståndarnas tutor pressar er på rätt svar". Från 15 år, för 4-8 spelare.Originalversionen av Med andra ord (som på många sätt liknar klassikern Alias) är ett av mina favoritspel genom tiderna, och det här låter ju onekligen lockande. Jag har en partner in crime som jag alltid bildar lag med, men tyvärr brukar vi numera bli tvungna att splittra på oss för att vi är så fullkomligt oslagbara tillsammans, hehe... Inte rättvist, påstår kompisarna. Det här spelet finns till exempel hos Spelexperten
 
6. Rackare! "Rackare är ett löjligt enkelt festspel, till den grad att endast puckon kan missuppfatta reglerna. En spelare läser upp en ofullständig mening från ett vitt kort och de andra spelarna fyller i med sitt bästa svarta kort. Rackarkungen utser sedan den roligaste kombinationen. Den spelare som först har samlat tio poäng har vunnit spelet och får titeln 'en riktig liten rackare'." Från 15 år, för över tre spelare. En svensk version av det vulgära spelet Cards against humanity, helt enkelt. Spelet finns också i en familje- och barnvänlig variant: Rackarunge. Båda spelen finns till exempel hos Spelexperten.
 
7. Orangino från Orangino. "Orangino gör det enkelt, roligt och spännande att få reda på hur vi egentligen uppfattas av dem som känner oss bäst. Självkännedom är för många lite lurigt. Samtidigt som den är grunden för vårt beteende, våra förväntningar och våra relationer är det inte alldeles lätt att sätta ord på hur vi ser oss själva eller andra för den delen. Med Orangino blir det här så mycket enklare och samtidigt utvecklas spännande och samtal. På köpet kanske dina relationer fördjupas och du lär dig något nytt om det största mysteriet av alla. Dig själv." Från 12 år, för 2-6 spelare. Ett annorlunda sällskapsspel som låter riktigt intressant. Finns till exempel hos Alphaspel.

Kommentera här: