Tolv timmar i Stockholm

Här ekade det tomt i går! Vi gjorde en blixtvisit till Stockholm och tillbringade två nätter på Viking Line, så när vi kom hem igår vid lunchtid var jag så trött att bloggen fick vila. Men nu så. Jag hade förstås tänkt fotografera en himla massa, men det regnade, det var ofantligt mycket folk och min kamera låg på botten av min proppfulla ryggsäck, så det blev ändå inte alltför många bilder.
 
Vi gav oss av i fredags, jag, sambon och sju vänner. Vi bilade ner till Åbo (vilket tar ungefär tre timmar) och steg sedan på Viking Grace, där vi nästan omedelbart satte oss ner och åt julbord i två timmar. Det var väldigt gott, och det fanns en hel del vegetariska (och veganska) alternativ. Sedan drack vi några drinkar och dansade alltför länge med tanke på att väckarklockan skulle ringa 5:30, men har man roligt så har man. Vid halv sju på lördagsmorgonen befann vi oss i Stockholm och tog bussen till city, där vi åt frukost och traskade omkring i regnet. Staden hade knappt vaknat och var så gott som tom. Vi gick till Gamla stan och fikade (saffransbulle!) tills butikerna öppnade. 
 
 
I Gamla stan besökte vi Science Fiction Bokhandeln och gick på julmarknad på Stortorget. Där hade man gärna kunnat dricka en kopp värmande glögg eller en varm choklad, men det var sju grader och man förgicks lite i sin vinterjacka, så det blev det ingenting av. Mysigt var det ändå, och jag köpte en marsipancigarr till min marsipanälskande far.
 
 
Sedan strosade vi tillbaka till Sergels torg, och på vägen passade vi på att gå till Lush som jag så sällan får möjligheten att hänga på. Jag var sugen på julsortimentet och fick prova Snow Fairy, som har en mycket söt, marshmallowaktig doft. Föll som en fura för den och köpte därför en duschgel. 
 
 
Vi åt på Max (standard att äta Sveriges godaste hamburgare varje gång man är på besök i landet) och fortsatte sedan vidare till Åhléns. Där var det dock alltför mycket folk och dålig luft, så det blev inget långt besök. I normala fall har jag faktiskt inget emot att trängas lite när det börjar närma sig jul, men när man har sovit typ två timmar och är överhettad är det ingen hit. Vi fikade och hämtade andan i stället. De sista timmarna tillbringade vi på NK:s teavdelning (där jag köpte ett riktigt gott glöggte) och i Gallerian. Sedan åt vi en lätt middag och tog bussen tillbaka till Viking Line-terminalen. Vid det här laget var alla lagom möra så ombord på båten gick vi bara och tittade i taxfreen och drack en värmande drink med smak av jul (tror att det var Fireball, vaniljsirap och äppeljuice, väldigt gott!) innan det blev läggdags. I går bilade vi tillbaka och försökte vila så mycket som det gick under dagen. 
 
Sammanfattningsvis: en riktigt rolig helg med många julinslag, men det får gärna dröja tills nästa gång. Jag känner mig fortfarande mörbultad, trots att jag sovit över tio timmar inatt. Ikväll ska jag och mina barndomsvänner i alla fall fira jul, så det blir mysigt. Tänk att det bara är två veckor kvar nu. 

Julklappstips: heminredning

Dags för säsongens sista julklappstips! Jag älskar att ge bort presenter och brukar vara ganska bra på att träffa rätt. Allra bäst blir det förstås om man ger bort något personligt, men det är inte alltid så lätt, så jag hoppas att den här bloggserien kan styra någon åt rätt håll. Eftersom den bästa presenten absolut inte behöver vara den dyraste ligger alla dessa produkter på under 35 euro eller 350 kronor.
 
 
 
1. Att göra-lista för veckan från Design Letters. Finns till exempel på Royal Design (FI/SV).
2. Solrosspegel från Indiska. Finns HÄR (FI) och HÄR (SV). 
3. Klassisk vas i vacker form från Indiska. Finns HÄR (FI) och HÄR (SV). 
4. Trådkorgar från Jotex, säljs i tvåpack. Finns HÄR (FI) och HÄR (SV). 
5. Ljushållare från Ellos, säljs i trepack. Finns HÄR (FI) och HÄR (SV).
6. Stjärnformad träbricka från H&M Home. Finns HÄR.
7. Stor förvaringsbox från Normann Copenhagen. Finns till exempel på Royal Design (FI/SV).
8. Söt väggkrok från Bloomingville. Finns till exempel på Royal Design (FI/SV).
 
 
Tidigare julklappstips:
Julklappstips till julklappsleken
Julklappstips till skönhetsjunkien
Julklappstips till bokmalen
Julklappstips till hemmamysaren
Julklappstips: accessoarer
Julklappstips: brädspel

Gårdagens granrispyssel

I går var det årets stora kransfixardag. Första gången jag pysslade en egen krans var tydligen 2012 (så fint att jag har ett bloggarkiv att bläddra tillbaka i!), så det har blivit några kransar genom åren. Någon värst stor kransfixardag blev det ändå inte detta år - jag gjorde bara en krans till mig själv och en till mina föräldrar den här gången. Ibland har man mer inspiration, andra gånger mindre. Roligt var det förstås ändå!
 
 
I år gjorde jag stommarna av ståltråd, men oftast brukar jag bara ta en stadigare gren och böja den till en cirkel, vilket funkar förvånansvärt bra. Vill man ha en riktigt fyllig krans underlättar det förstås om man har en tjockare stomme, så behöver man inte fylla på så många lager för att uppnå önskad effekt. 
 
 
Det jag gillar mest med att pyssla med granris är lättillgängligheten - för mig som bor på landet är det inte precis svårt att få tag på en rejäl mängd ris att jobba med. Min pappa brukar vara snäll och hämta det åt mig, och han låter mig dessutom ställa till med oreda i garaget fast jag ju faktiskt har ett eget att stöka i numera. Dessutom känner man sig så rejäl och hederlig när man jobbar med granris, väldigt mycket Ernst liksom. Det är också ganska svårt att misslyckas totalt.
 
 
Vi har en blå ytterdörr, och jag älskar kombinationen av rött och blått, så jag brukar nästan alltid göra en krans med rött band till oss. I år blev det ett tunt, klarrött sidenband på en lite tunnare krans. Nu börjar det kännas som jul på riktigt.