Julafton 2016

 
Eftersom jag var en sjukt dålig julbloggare förra året så skrev jag aldrig om min julafton. Men även där finns det ju en positiv aspekt, för nu kan vi ju njuta av mina julaftonsbilder i september utan att det blir tjatigt!
 
Julafton 2016 var en traditionsenlig julafton på många sätt, men vi körde också på lite nya koncept. Jag och sambon brukar äta julfrukost tillsammans och öppna våra paket samtidigt, men i år började julfirandet med julaftonsfrulle hos sambons föräldrar.
 
 
Det blev en riktig lyxfrulle med bland annat limpa, bacon och tomtegröt med plommonkräm. Första men inte sista mättnaden man kände den dagen, så att säga.
 
 
Sedan förflyttade vi oss till deras vardagsrum för att insupa lite stämning och öppna några paket. En mycket god idé, det också.
 
 
När det hade ljusnat ute förflyttade jag mig hem till mina föräldrar medan sambon försvann iväg till sin mormorsmor. Jag och pappa hängde i vardagsrummet med tv:n på i bakgrunden.
 
 
Strax före Kalle Anka blev det mammas jullunch, vilket förstås var fantastiskt. Jag älskar särskilt rökt lax, jullimpa, goda ostar, kålrotslåda och köttbullar. En riktigt god skinkmacka kan jag aldrig motstå heller. Blir alldeles fylld av stämning då jag ser den här bilden.
 
 
Efter lite tv-tittande och chokladätande kom sambon också till mina föräldrar och så öppnade vi julklappar tillsammans allihop. Här önskar jag att jag nån gång kan säga att jag sedan gjorde precis som när jag var liten och tog på mig en ny, fin pyjamas och bara hängde framför tv:n med familjen, åt choklad och petade på mina julklappsböcker. Men så blev det inte 2016, utan för att hinna med så mycket som möjligt så försvann vi iväg på fika med sambons släktingar och åkte sedan hem vid midnatt. Roligt att hinna träffa alla samma dag, men också lite stressigt. Tyvärr tog jag heller inga bilder senare på kvällen, men det blev en riktigt fin julafton. 

PEPPARKAKSCHOKLADEN GÖR COMEBACK!

 
(Disclaimer: Jag skriver typ aldrig om produktnyheter i den här bloggen, men DET HÄR ÄR FANTASTISKT!)
 
I den här bloggen har jag gång på gång tjatat om min favoritchoklad - Fazers pepparkakschoklad. Senast gjorde jag det HÄR och var rimligt upprörd över att den inte längre fanns att köpa. Den har nämligen varit en stående tradition i adventsfirandet hos mig sedan denna bloggs begynnelse.
 
Därför blev jag orimligt glad över en specifik nyhet i mitt Facebookflöde. HALLELUJA, Fazer har lyssnat på sina pepparkakschokladsfans och den återkommer nu till butikshyllan i ny förpackning. I stället för den 300 gram tunga mastodontchokladen blir det en vanlig kaka på 200 gram.
Bildresultat för Fazer winter edition 2017
Chokladen lanseras också i Sverige (där pepparkakschokladen mig veterligen alltså inte tidigare har funnits). Borde finnas i butik i början av oktober. Undrar just hur många gram pepparkakschoklad jag ska äta den här säsongen.

Min samling muminmuggar och årets vinternyhet

 
Jag ääälskar porslin. I mina köksskåp finns en hel del Muminrelaterat porslin, som det väl sig bör för en finländare. Jag är ingen samlare direkt, men jag tycker att muggarna är fina och de får gärna följa med mig hem från butiken. Sedan försöker jag använda dem så flitigt jag bara kan. Vi brukar dricka glögg ur vintermuggarna, och kaffedrickare som kommer på besök får också avnjuta sin dryck i muminmuggar. (Jag är tedrickare och föredrar rejält tilltagna koppar på typ en halv liter, så i det avseendet är muminmuggarna lite bristfälliga.)
 
Muminmuggarna har funnits sedan 1990-talet, men det var år 2006 som den första riktiga säsongsmuggen kom. Innan dess hade man firat millennieskiftet med en julmugg och dessutom släppt två muggar med jultema som såldes år 1997-2002 respektive 2004-2005. 
 
Vintermuggen år 2006 hette Talviyö (Vinternatt) och då den släpptes var jag tonåring och i allra högsta grad ointresserad av porslin. Men varje år sedan året därpå har jag lyckats införskaffa, eller få, vintermuggen. Jag har dessutom dubbletter av ganska många från de senaste åren.
 
 
Man kan se ett klart mönster bland vintermuggarna. De fyra första åren (2006-2009) var muggarna mörka, och de fyra nästföljande åren (2010-2013) gick de i stället i vitt och ljusblått och pryddes av snöflingor. De senaste åren har de snarast gått i vitt och svart med enstaka färgklickar.
 
 
Mina personliga favoriter är (nerifrån upp): Jouluyllätys (Julöverraskning) från 2009, Talviuni (Vintersömn) från 2015 och Lumihevonen (Snöhästen) från 2016.
Årets vintermugg (pressbild ovan) har så gott som ingenting med julen att göra, vilket också hörs på namnet Talvikevät (Vårvinter). Men med accentfärgerna rosa och grönt kan jag faktiskt ändå inte bli nöjdare. En riktig höjdarmugg som såklart ska få komma med i min samling vintermuggar!
 
Har ni något muminporslin med vintertema? Vilken mugg är er favorit?