Risgrynsgröt med russinsoppa

I går kokade jag årets första risgrynsgröt. Som ni kanske vet är jag egentligen inte alls något fan av denna maträtt, och det är på intet sätt något jag behöver för att få julstämning. Sambon gillar dock gröt, och så länge det  finns russinsoppa äter till och med jag risgrynsgröt med stor aptit. Både gröt och russinsoppa är dessutom superenkelt att göra. Se nedan.
 
 
RISGRYNSGRÖT
4 portioner
 
2 dl vatten
2 dl grötris
1 liter mjölk (3 %)
0,5 tsk salt
+ ev. en kanelstång
 
Koka upp vatten och tillsätt ris. Häll i mjölken (och kanelstången) när vattnet är så gott som borta. Rör om och koka upp. Koka sedan på låg värme under lock i typ 40 minuter och rör om med jämna mellanrum. Smaka av med salt. Klart!
 
RUSSINSOPPA
7 portioner
 
250 g russin
1,5 liter vatten
en kanelstång
0,75 dl socker
3 msk potatismjöl
 
Koka russinen, vattnet och kanelstången i ungefär 10 minuter (eller tills russinen blivit runda). Tillsätt sockret. Red soppan genom att blanda ut potatismjölet i lite kallt vatten och hälla ner blandningen försiktigt under omrörning. Värm soppan till kokningspunkten igen och ta sedan bort kastrullen från spisen. Klart! (Russinsoppan är godast ljummen eller kall, tycker jag, så den kan man göra på förhand.)

Kommentera här: