DIY: Juliga soffkuddar

Förra veckan fick jag ett akut och mycket starkt behov av ett julombonat hem. Jag googlade röda textilier hela kvällarna utan att riktigt veta vad jag var på jakt efter, och egentligen vill jag verkligen inte konsumera en massa prylar i onödan heller. Men så slog det mig: jag hade redan rött tyg, vit tygfärg, vitt garn, en röd dragkedja, innerkudde och vadd samt en symaskin som jag numera använder alltför sällan. Sagt och gjort - resultatet blev två finfina kuddar med granar och fallande snö. 
 
 
 
 
 
Det visade sig att jag inte är en så värst bra bloggare, eftersom jag helt glömde bort att fotografera processen (med undantag för några dåliga mobilbilder). Nedan följer dock en skriftlig genomgång av hur jag gick till väga, med några nyttiga länkar till personer som till skillnad från mig verkligen förstår sig på det här med att fotografera hela vägen.
 
Jag började med att rita och klippa ut schabloner på en gammal plastficka. Fonten laddade jag först ner på Dafont - just den här heter DK Honeyguide - och så skrev jag ut texten i lämplig storlek. Sedan duttade jag vit färg på schablonerna (som hade tejpats fast på tyget) med hjälp av en bit skumgummi. Snön gjorde jag genom att doppa ett knappnålshuvud och en pennkork i färgen.
 
 
Sedan var det tråkigt i 24 timmar, för då skulle färgen torka. Då passade jag på att tillverka fyra tofsar i Drops Nepal, enligt denna metod. Sedan, ett dygn senare, härdade jag färgen enligt instruktionerna på färgförpackningen med hjälp av ett strykjärn och tvättade sedan tyget i 40 grader för att se till att allt verkligen satt som det skulle. När det torkat klippte jag till tyget till baksidan (jag ville ha helröd baksida), sicksackade alla bitar och sydde ihop räta mot räta. Det fyrkantiga kuddfodralet (på 45x45 cm) fick en dragkedja för att kunna fyllas med en innerkudde, medan den rektangulära (på 35x63 cm) fylldes med vadd. Så här kan man till exempel sy en dragkedja i ett kuddfodral.
 
Jag fäste tofsarna genom att vända fodralet ut och in (innan det fylldes med vadd), sprätta upp några stygn i varje hörn och peta in garnändarna i hålen. När tofsen satt som den skulle inuti kudden sydde jag en söm tvärsöver hörnet och klippte bort alla överloppstrådar. Klart!
1 Fias Jul:

skriven

Kudden med tofsarna är helt underbar! Skulle passa perfekt hos mig och om jag haft symaskin så hade jag nog gett mig på ett försök till att "kopiera" dig! :)

Svar: Tack! Jamen, låna en symaskin vet jag ;) kopiering understödes!
Jul hos Linda

Kommentera här: