DIY: julbelysning av sugrör

Igår var jag rastlös och kände för att pyssla lite. I mitt pysselskåp fanns ett gäng sugrör och i ett annat skrymsle hittade jag en bortglömd ljusslinga, och det kunde det ju definitivt bli något av, tyckte jag. Jag tänkte först göra en traditionell himmeli (vet inte om det här halmpysslet har något namn på svenska, "himmel" är ju inte så beskrivande?), men efter att ha googlat runt lite bestämde jag mig för att tillverka en stjärna i stället.
 
 
Av sugrören klippte jag totalt 26 kortare bitar (mina var ungefär 4 centimeter långa) och tio längre bitar (som bör vara dubbelt så långa som de korta - mina var alltså ungefär 8 centimeter). Det finns massor av instruktioner för hur man gör sådana här stjärnor på nätet, men jag använde mig av den här beskrivningen (på finska, men med tydliga bilder).
 
Det jag gjorde var alltså helt enkelt att jag skippade tråden som normalt sett ska hålla bitarna samman och ersatte den med en koppartråd med små ledlampor. Sådana finns på till exempel Clas Ohlson och kostar inte många slantar, men jag råkade alltså ha en batteridriven som låg och skräpade. Man bör förstås tänka på att ljusslingan ska vara tillräckligt lång, och med "tillräckligt lång" menar jag den totala längden av alla sugrörsbitar plus en rejäl stump till, så att man inte behöver tänka på i vilken ordning man trär på bitarna utan kan freestyla. Stumpen som blir över kan man lätt trä in i någon, eller några, av bitarna eftersom sugrören är stora nog att rymma flera varv av koppartråd.
 
 
 
Min stjärna står nu i köket och väntar på att mörkret ska falla igen. All in all ett mycket enkelt och stämningsfullt pyssel som kan varieras i all oändlighet!