Mjuk pepparkaka med kolaglasyr

I helgen kände jag för att julbaka, så jag bestämde mig för att återskapa min favorit från förra året. Det doftade fantastiskt i köket och kakan blev lika god som senast. Tyvärr råkade jag dock koka kolan lite för länge så den blev inte alls glansig och lätthanterlig (vilket ni säkert lägger märke till på bilderna), men jag tänkte försöka hantera detta misslyckande på bästa sätt. Huvudsaken är ju trots allt att det smakar som det ska. 
 
 
 
Receptet, och bilder på hur glasyren ser ut när man inte kokar den för länge, hittar ni HÄR.

Ett foto i timmen: smoothiebowl, kakbak och fest

 DEL 8 AV 13
 
Lördagen den 18 november
(Du hittar alla inlägg HÄR.)
 
Vad är detta? Jo, varje lördag tar jag (ungefär) ett foto i timmen. Dessa bilder presenteras i ett blogginlägg varje söndag fram till jul. En nedräkning och ett av mina favoritbloggkoncept i en kombo, helt enkelt!
 

 
 
09:28 äter jag och sambon frukost. Det blir en grön smoothiebowl och kanelknäcke för min del, och rostade mackor och grön smoothie för hans del. 
 
 
10:48 bloggar jag.
 
 
11:35 tar jag fram alla ingredienser för att börja baka en mjuk pepparkaka, men inser snart att mjölet inte kommer att räcka.
 
 
13:09 har jag åtgärdat detta problem och hämtat ut lite paket samtidigt.
 
 
14:22 ligger jag och läser på soffan medan kakan gräddas i ugnen.
 
 
16:55 är jag tillbaka från en promenad och tar en dusch.
 
 
17:22 kommer sambon hem med mat och så äter vi.
 
 
17:58 sminkar jag mig.
 
 
18:21 har jag bara hårfix och applicering av världens bästa liquid lipstick (från Smashbox) kvar. Sedan åker jag och sambon på inflyttningsfest och därifrån vidare till nattklubben. Somnar vid noll fem efter en bra kväll och natt.

DIY: julbelysning av sugrör

Igår var jag rastlös och kände för att pyssla lite. I mitt pysselskåp fanns ett gäng sugrör och i ett annat skrymsle hittade jag en bortglömd ljusslinga, och det kunde det ju definitivt bli något av, tyckte jag. Jag tänkte först göra en traditionell himmeli (vet inte om det här halmpysslet har något namn på svenska, "himmel" är ju inte så beskrivande?), men efter att ha googlat runt lite bestämde jag mig för att tillverka en stjärna i stället.
 
 
Av sugrören klippte jag totalt 26 kortare bitar (mina var ungefär 4 centimeter långa) och tio längre bitar (som bör vara dubbelt så långa som de korta - mina var alltså ungefär 8 centimeter). Det finns massor av instruktioner för hur man gör sådana här stjärnor på nätet, men jag använde mig av den här beskrivningen (på finska, men med tydliga bilder).
 
Det jag gjorde var alltså helt enkelt att jag skippade tråden som normalt sett ska hålla bitarna samman och ersatte den med en koppartråd med små ledlampor. Sådana finns på till exempel Clas Ohlson och kostar inte många slantar, men jag råkade alltså ha en batteridriven som låg och skräpade. Man bör förstås tänka på att ljusslingan ska vara tillräckligt lång, och med "tillräckligt lång" menar jag den totala längden av alla sugrörsbitar plus en rejäl stump till, så att man inte behöver tänka på i vilken ordning man trär på bitarna utan kan freestyla. Stumpen som blir över kan man lätt trä in i någon, eller några, av bitarna eftersom sugrören är stora nog att rymma flera varv av koppartråd.
 
 
 
Min stjärna står nu i köket och väntar på att mörkret ska falla igen. All in all ett mycket enkelt och stämningsfullt pyssel som kan varieras i all oändlighet!