Dagens soffhäng

I dag vaknade jag tidigt och tog en skogspromenad efter frukost. Det är förvisso rätt varmt nu, men det doftar definitivt höst, rönnbären formligen lyser i träden och våra björkar är fulla av gula löv. Perfekt för lite julmys, eller hur? Jag rotade fram ett par av mina julkalendrar efter promenaden.
 
 
Det är inte alltid så lätt att välja. Dagens tre kandidater var När karusellerna sover, Kaspar i Nudådalen och Tjuvarnas jul. Till slut vann Kaspar i Nudådalen och jag började steka bananplättar till lunch. Inte juligt, säger ni? Jag slängde i en massa kardemumma och kanel i smeten. Smakade himmelskt.
 
 
Jag toppade med kakao, kokos, blåbär och hallon. Extremt gott. Bänkade mig framför tv:n och skulle sätta på den där efterlängtade julkalendern. Och fick ett nervsammanbrott. Vår dvd-spelare funkar uppenbarligen inte. KATASTROF! Så jag fick äta mina ljuvliga plättar framför Gilmore Girls i stället. Inte helt optimalt, men det funkade.

Polkagrischeesecake i glas

När jag fyllde år förra året skippade jag tårtan (mest för att jag verkligen inte hade tid att fixa något avancerat), och det jag tillagade i stället blev en stor succé! Det blev nämligen polkagrischeesecake i glas. Enkelt och supergott, om än lite väl mättande. 
 
 
När jag äntligen fattade att jag borde fotografera spektaklet var det redan mörkt och två av glasen var urätna. But oh well, you get the picture. (Ja, den är förfärligt kornig, men jag tror vi kan leva med det.)
 
 
Till (typ) 8 glas:
12 Oreos 
2 msk smält smör
3,5 dl vispgrädde
8 msk florsocker
100 g vit choklad
280 g Philadelphia
1,5 tsk pepparmintextrakt
10 polkagriskäppar 
 
Gör så här:
1. Mixa kexen, smält smöret och blanda det med kexsmulorna. Mixa igen. Fördela i botten av dina åtta glas.
2. Smält chokladen och låt den svalna.
3. Vispa vispgrädden lätt i en skål. Sikta ner florsockret innan du vispar lite till. 
4. Vispa färskosten mjuk och fluffig. Tillsätt sedan pepparmintextraktet och två krossade polkagriskäppar. Tillsätt chokladen och vispgrädden. Rör om. Spritsa ut smeten i glasen och ställ sedan i kylen i ungefär 2 timmar.
5. Dekorera med resterande polkagriskäppar innan servering. Njut!
 

Fyra månader kvar!

I dag sitter jag hemma och jobbar med forskningsplanen för min doktorsavhandling. (Jag har knappt tjatat om annat jobb än avhandlingsskrivande i den här bloggen, och det tar inte slut nu heller.) Insåg plötsligt att det är den 24:e idag. Bara fyra månader kvar till julafton, det som väl ändå måste anses vara julbloggarens stora mål. Årets mysigaste dag.
 
 
Och som det ska mysas på vägen dit!