Hårda paket ska det vara...

Jag älskar att läsa och jag älskar att få böcker i julklapp. Men det är nästan, nästan lika njutningsfullt att ge bort böcker som det är att få dem. Böckerna nedan skulle jag inte ha något emot att hitta under granen i år - och jag slår vad om att ni har någon eller några nära som inte heller skulle tacka nej till ett par (eller rentav alla) av dem.
 
 
Onda boken av Kaj Korkea-aho. En av mina favoriter bland finlandssvenska författare har släppt nytt och det vore ju förargligt att låta det passera.
 
Love at first stitch av Tilly Walnes. Jag har under årets lopp upptäckt hur roligt det är att sy kläder, men är inte precis den bästa på mönsterskisser - här får jag och andra syamatörer hjälp på traven. 
 
Yoga & jogga av Tia Jumbe och Jenny Sunding. Hälsa och välmående sitter väl aldrig fel. Hos någon alls.
 
Det som inte dödar oss av David Lagercrantz. För vem är inte nyfiken på om det går att återskapa det magnifika som Stieg Larsson lyckades åstadkomma under sin korta livstid?
 
Sy! Från hood till skjortklänning av Jenny Hellström Ruas. Jag vill kunna sy en hoodie kläder. Här utlovas lätt förståeliga mönster och tydliga instruktioner.
 
Playground av Lars Kepler. SÅ omåttligt otålig inför fler Joona Linna-romaner, men denna får förhoppningsvis duga till dess. Håller tummarna mycket, mycket hårt.
 
Hur låter svenskan, ejengklien? av Olle Engstrand. Den här boken kan säkert alla språknördar - som jag själv - uppskatta. 
 
Djupa ro av Lisa Bjärbo. En ungdomsroman av en av mina favoritförfattare. Att sluka i alla åldrar, så bra brukar Bjärbo vara.
 
Och sist men inte minst, två dagböcker som jag väldigt gärna skulle vilja anteckna i: The Happiness Project, där man skriver ner en mening per dag under tre års tid och Q and A a day, där man svarar på en fråga per dag - i övrigt samma koncept.

Snygga julgardiner, yes please!

I dag sitter jag och skriver på min d-uppsats och råkar drömma mig bort lite grann emellanåt. Missförstå mig inte, jag skriver om något jag verkligen är intresserad av, men visst är det lätt att sådär bara av misstag börja slösurfa. Och dessutom känner jag mig rätt färdig med slitet idag - jag har suttit framför skärmen sedan tidig morgon och fått en hel del gjort.
 
Hur som helst händer det att slösurfandet leder in på juligare delar av webben. Som Linea hemma, för att nämna ett exempel. Jag har faktiskt aldrig köpt något därifrån, men funderar starkt på att göra det snart. Jag är nämligen på jakt efter de perfekta julgardinerna (röda, såklart) till vår matsal. Och om inte dessa är rätt perfekta, så säg. Jag ska vara tålmodig och se vad andra butiker har att erbjuda, men jag är verkligen sugen redan nu...
 
 
Finns även i grått, här.

Presentpappersförvaring, check!

Något av det bästa jag vet - året om, men särskilt till jul - är att slå in paket. Det är något väldigt terapeutiskt med att sitta och pilla med fint papper och band, att utsmycka en gåva som man sedan ska ge bort till någon man tycker om. Sedan vi renoverade huset har mina presentinslagningstillbehör legat i en enda röra i en Billyhylla, och rullarna med paketpapper har stått i ett hörn och samlat damm. I början intalade jag mig att de kunde räknas som en inredningsdetalj, men i takt med att bitarna blev mindre och mindre, och fler och fler, började bortförklaringen kännas olämplig. 
 
Något annat jag gillar är ordning och reda. Jag kan förvisso låta huset stå ostädat rysligt länge (dammsugaren nöts inte precis ut här, får man väl erkänna), men det här med organisering av favoritprylar är definitivt något helt annat. På samma sätt som jag alltid drömt om en välorganiserad syhörna har jag alltid drömt om en så kallad gift wrapping station. Jag har ägnat många, många timmar åt att pinteresta de orden på den senaste tiden. 
 
Något helrum ägnat åt enbart papper, snören och tejp har jag inte möjlighet att unna mig, men jag fick en annan, lite mer minimalistisk, idé i stället. Jag och pojkvännen kavlade upp ärmarna och skred till verket i skrubben under vindstrappan.
 
 
En överbliven melaminskiva fick tolv hål och lite förvaringsutrymme. Införskaffade fem stapelbara lådor och märkte dem med hjälp av min Dymo.
 
 
För tillfället är inte ens hälften av hålen upptagna, men till jul brukar jag ha över femton rullar liggande här och var. Bäst att vara förberedd, alltså.
 
 
Julen finns såklart med redan nu - för helt utan julpysselsattiraljer står man ju som julälskare aldrig...
 
Det blir intressant att se om pappersshoppingen urartar även i år. Nu vet jag ju i alla fall hur många rullar jag kan ta med mig hem utan att behöva fundera på var jag ska placera dem. Och så snurrar de inte upp sig i en enda röra heller. Jag är rätt nöjd.