Decemberbarn - julälskare eller julhatare?

Häromdagen när jag umgicks med ett gäng vänner började vi av någon anledning tala om vilka egenskaper barn får i och med vilken månad de är födda i. Det finns såklart ingen vetenskap bakom detta utan enbart lösryckta myter om att januaribarn skulle vara smarta medan novemberbarn oftare har psykopatiska drag (ja, ni hör ju själva hur svartvitt och dramatiskt det här låter.)
 
"Och i december föds julälskare!" utbrast jag lyckligt. Men alla höll inte med mig. Några av mina vänner svarade mig faktiskt med att det snarare föds "julhatare" i december, eftersom många upplever att deras födelsedagar hamnar i skymundan då julen klampar in. 
 
 
Grumpy decemberbarn - existerar de?
 
Det uttalandet väckte tankar hos mig. Jag fyller själv år den 16 december och jag har alltid tänkt att det har bidragit till att jag älskar julen så mycket. December månad är förknippad med glädje, helt enkelt. Dessutom har jag en tvillingbror, min mamma fyller år dagen innan nyårsafton, och min mormor fyllde år den 15 december. Jag har enbart underbara minnen av alla födelsedagar som infaller kring jul och jag tycker (och tyckte även då jag var barn) att de liksom är en del av mitt julfirande.
 
Jag har lagt märke till att många andra julbloggare också fyller år kring jul, eller åtminstone kring advent. (I vår tokiga verklighet får man väl ändå säga att slutet av november nästan, nästan är lite jul det också.)
 
Så jag frågar er, decemberbarn: Har ni någonsin upplevt att er födelsedag fått lägre prioritet på grund av julen? Känner ni något decemberbarn som inte gillar julen? Kan man de facto koppla samman födelsemånaden med julhat eller julkärlek?
 
Vad tror ni?
1 Sannas Christmas:

skriven

Jag är så glad att jag inte är född i december, vore så tråkigt att fira födelsedag mitt i julen, då får man ju bara en "speciell" tid per år! Jag tycker till och med att det är tråkigt att fylla i januari, alldeles för nära jul ;)

Och just det: Det finns absolut vetenskapliga belägg bakom att barn som är födda tidigare på året är smartare. Eller rättare sagt: Dessa barn får ett försprång genom hela skolgången eftersom att de från början är äldre än dom födda i december, vilket när man är yngre kan göra en enorm skillnad på prestation och förmågan att ta till sig det som ska läras ut. Så nej, smartare är fel ord men det kan lätt utvecklas till att dessa barn presterar bättre i skolan än andra barn födda senare på året. Så helt lösryckta myter är det absolut inte :)

Svar: Du har helt rätt, men det knappar ju barnen som är födda senare småningom in på så jag Anser inte att barn födda i januari ur ett helhetsperspektiv är "smartare" (fel ord som sagt). Men det var ju inte heller poängen med inlägget ;) jag älskar att fylla år kring jul :D
Jul hos Linda

2 M:

skriven

Själv fyller jag år 28 december och älskar julen - trots att min födelsedag borde falla inom ramen för sämsta möjliga datum i så fall om man resonerar att julen "förstör" födelsedagen. Tycker folk lägger för mycket vikt vid födelsedagen som en högtid att jämställa med julen, tycker det är två helt olika saker. Födelsedagen är en enda dag på året som de flesta knappt firar ändå medan julen är flera veckor av gemenskap och stämning mellan alla i ens närhet.

Ska vi dessutom jämföra framsteg i skolan har jag alltid haft toppbetyg och legat före många av barnen som var födda under årets första månader så där tycker jag inte heller det finns mycket skäl för att säga att barnen hamnar efter bara för att de är födda nära julen.

Svar: Jag håller med dig på samtliga punkter, jag känner/har alltid känt likadant :)
Jul hos Linda

3 Bittes Jul:

skriven

Jag fyller år den 27e december och jag känner att trots att jag fyller direkt efter julen har jag ändå fått min födelsedag firad.

Svar: Vad skönt :)
Jul hos Linda

Kommentera här: