Säsongens första jullista

På nya julbloggen Våran lilla julvrå hittade jag en trevlig lista som jag kände att jag ville göra. 
 
När börjar du baka inför julen? Vad brukar du baka då? 
I ärlighetens namn bakar jag knappt något annat än pepparkakor, vilket brukar inträffa omkring första advent. Men det beror till största delen på att jag fortfarande bor hemma (och i studielägenhet) och mamma bakar rejäla mängder. Kanske blir det ändring den här julen i och med flytten!

Brukar du köpa julklappar, eller gör du dina egna? Vad för typ av presenter gör du då? 
Jag köper de flesta. Ibland gör jag egna. Det kan vara tygkassar, julstrumpor, necessärer, pynt och så vidare. Jag försöker verkligen att bli bättre på att ge bort hemgjort - jag älskar att sy och att ge bort presenter, så varför inte kombinera de båda?

Finns det några julfilmer som du inte har sett men gärna skulle vilja se?  
Inte som jag kommer på nu faktiskt. Jag brukar titta ganska flitigt. Men det finns en hel del gamla julkalendrar jag skulle vilja se, till exempel Lilla teskedsgumman och Ture Sventon.

Har du något favoritpynt till julen?
Ljus, ljusslingor, ljusstakar i fönstren. Men granen är förstås viktigast.

Vilken är din favoritjulblomma, och varför? 
Även om jag gillar doften av hyacinter måste jag säga julstjärna. De är så fina! 

Vilken typ av julgodis gör du mest av varje jul?
Brukar faktiskt inte göra något julgodis. Ibland har jag gjort daim, men vi brukar ha alldeles tillräckligt att äta även utan hemgjort godis. ;)

Var ärlig nu; har du haft oturen att uppleva en jul som du kanske helst egentligen skulle vilja glömma? 
Första julen utan morfar var inte den jag uppskattade allra mest precis, men vi hade ändå trevligt. Så nej, egentligen har jag inte haft några dåliga jular. Får vara riktigt tacksam för det.

Vilka brukar du fira julen med?
Mina föräldrar, min tvillingbror och morbror. Jag och pojkvännen brukar fira den 23 och äta jullunch tillsammans den 25.

Vilken är din favoritaffär när det gäller att handla saker till julen/julklappar? 
Sokos (kan väl jämföras med Åhlens), stora matbutiker, små mysiga inredningsbutiker.

Vilken är din favoritjultidning?   
Jag har ingen favorit, men jag köper alltid Allers även om den inte alltid är top notch direkt. Sedan älskar jag decembernumren av Cross Stitcher, så fina broderier!
 

Har du några traditioner den 23:e december?
Öppnar paket med pojkvännen, äter godis och ser på Bingolottos uppesittarkväll. Slår in någon julklapp om jag lyckats hålla mig så länge. :)

Vad brukar du använda för typ av julklappspapper när du slår in dina julklappar? Har du någon favoritsätt att dekorera julklapparna?
Jag gillar ordentligt papper, tjockt ska det vara. Men annars är jag inte så kräsen - jag gillar både kitschigt och gammaldags! Mycket snöre ska det vara i alla fall.

Har någon juldekoration från förra julen blivit kvar framme hemma hos dig under hela året? Om så är fallet, visa gärna en bild.
Näpp, är mycket petig med att all jul ska städas undan i januari.

Vilken julprodukt (inom mat&dryck) tycker du var godast förra året?
Det brukar vara sparsmakat med julnyheter här i Finland. Åt i alla fall Pågens pepparkaksgifflar, de var okej men jag tror att jag kan leva utan dem. Samma sak med Lokas pepparkaksvatten som en kompis köpte hem åt mig. Pepparkaksrånen med choklad som jag hittade på jobbet var urgoda.
 

Brukar du ha en egen adventskalender, och om så är fallet, vilken typ av adventskalender?
Ja, chokladkalender från Fazer. Men de senaste två åren har jag fått en paketkalender av en vän, så uppskattat!

Om du måste välja mellan julmusik och julfilmer, vad väljer du då? Motivera gärna:) 
Julmusik. Kan utan överdrift börja gråta av Jul, jul strålande jul - så stämningsfullt är det för mig. Jag blir så lugn och stressfri av julmusik.

Vad tycker din familj och dina vänner om din extrema kärleksaffär med julen? 
En del tycker väl att det går till överstyr. Mamma är lite likadan även om hon inte vill erkänna det precis lika tidigt. ;) Men jag har många vänner som älskar julen vilket är mysigt när vi börjar närma oss!

Varför är julen så viktig för dig?
Jag tror att det kan ha mycket att göra med att jag fyller år en vecka före jul. Mamma fyller år en vecka efter och mormor fyllde år en dag innan jag och min tvillingbror - hela december har liksom alltid varit en enda stor fest med julen som medelpunkt. Dessutom är rött min favoritfärg och att mysa min favoritaktivitet.
1 Annie:

skriven

Hej, vad kul att du svarade på min jullista!! Och vad förvånad jag blev att du också läser Cross Stitcher! Jag älskar också den tidningen och brukar beställa den från England-jag gillar ju att brodera:)
Julkramar från Våran Lilla Julvrå!

Svar: Jag tycker också om att brodera. Är rätt trög men allt blir väl klart någon gång ;)
Jul hos Linda

2 johanna:

skriven

Åh sånna där pepparkaksrån såg ju jättegoda ut! :) Jag vill också ha!

Svar: De var faktiskt riktigt goda :)
Jul hos Linda

Kommentera här: