Min första julstrumpaDe två senaste kvällarna har jag myst med ett härligt sömnadsprojekt. Jag är en riktig loppisfantast, och om man lägger till min passion för handarbete är det inte svårt att räkna ut att jag älskar gamla tyger.
 
I påskas började tygskåpen bli lite väl övergödda, så jag bestämde mig för att prova på något nytt: lappteknik. Och som jag föll. Hårt, hårt. Sedan dess har det blivit oräkneliga lapptäcken, kuddfodral, tygkassar och necessärer. Nu, med två månader kvar till självaste julafton, var det så dags att låta julen stå som inspiration för ett lapprojekt. 
 
 
Det här är faktiskt den allra första julstrumpan jag har i min ägo. Tillverkad i lappteknik av tyger från 60- och 70-talet, de flesta är loppisfynd från i somras, men några är också arvegods. (Den är fylld med små, små paket så därför ser den lite kantig ut.)
 
 
Baksidan fick bli julröd med vita hjärtan. Variation är ju aldrig fel, och känner man en dag för en mer enfärgad jul är det alltså bara att svänga på strumpan.
 
 
Strumpan är dessutom vändbar - om man känner för det är det bara att svänga den ut och in, och så kan man fira en väldigt grön jul. Den är alltså fodrad i samma tyg som den översta lappen. Den är även utrustad med en röd ögla för att man ska kunna hänga upp den på valfri plats.
 
Strumpans öppning är ca 19 cm bred. På höjden mäter strumpan 40 cm, och själva fotdelen är omkring 33 cm bred. Det var inte lätt att välja en passande storlek, men jag blev riktigt nöjd till slut.
1 Amandas jul:

skriven

Jättefin! Önskar jag också var sådär händig :)

Svar: Det är inte såå svårt egentligen, övning ger färdighet. :) Och på avstånd syns ju inte alla skavanker ;)
Jul hos Linda

2 Johanna - Mitt vinterland:

skriven

Superfin julstrumpa, riktigt söt :)

Svar: Man tackar :)
Jul hos Linda

3 Ann-Charlotte:

skriven

Vad snygg! Häftigt med lapptäckstekniken! Har funderat på om jag skulle sy några julstrumpor men jag har inte hittat nån bra mall än. Dock gillar jag den storleken/proportionerna du har på din strumpa, så jag kanske ska försöka fixa till nån mall med hjälp av dina mått och komma igång...

Svar: Jo, jag ritade min på fri hand och det var enkelt. Men det finns säkert mallar om man googlar :)
Jul hos Linda

4 Josefine:

skriven

Vilken fin en! Mormor är lapphexa, det är så grymt fint med lappteknik. :)

Svar: Tack, det är väldigt roligt också :)
Jul hos Linda

Kommentera här: