Ronny och Julia, check!

 
Jag tittar i princip inte på julfilmer så här års. Det finns så många underbara som jag vill se i jultider, som jag verkligen får stämning av. Däremot tittar jag gärna på gamla julkalendrar som jag av någon anledning missat eller inte kommer ihåg, och således inte känner någonting för.
 
Jag var åtta när Ronny och Julia sändes som SVT:s julkalender år 2000. Ändå minns jag ingenting av den, vilket mest troligt är för att jag inte ens såg den. Det här kanske låter helt otroligt men som barn satt jag faktiskt inte bänkad vid tv:n då julkalendern sändes. Jag minns Kaspar i Nudådalen, Mysteriet på Greveholm, Julens Hjältar och När karusellerna sover, men efter millennieskiftet blev jag lite för tuff för julkalendern och fnyste faktiskt åt den i alla år, tills 2011 då jag föll så otroligt hårt för Tjuvarnas jul.
 
Det här innebär att jag har en väldans massa kalendrar att se - drömmen! Den senaste veckan har jag börjat mina dagar med en kopp chaite, några avsnitt av Ronny och Julia och ett par klementiner. Mysigt värre. Och även om kalendern fortfarande inte är någon storfavorit, och faktiskt känns väldigt barnslig mellan varven, är den stundtals väldigt tilltalande. Jag brukar inte lyssna på julmusik förrän i november, men i kalendern sjunger Julias mamma ett par julsånger. Och sådan gåshud jag fick av det. Nu kan jag hålla mig till november, tror jag.

I stället för en julklapp

Förra året överraskade en av mina vänner mig med en paketkalender. Under 24 underbara dagar fick jag bland annat pepparkakor, godis, handarbetsmönster och keramiktomtar. En sådan ljuvlig idé, så härlig att den nästan slår chokladkalendrarna!
 
I år har jag och denna goda vän beslutat oss för att strunta i att byta julklappar, och i stället byta paketkalender. Går i pakettankar dagligen och har gjort det sedan vi bestämde oss för det här i våras. Har några paket helt klara men de flesta grunnar jag fortfarande på. Mysigt att få slå in 24 små paket senare i höst!
 
 
24 blå paket med grisar på förgyllde min julväntan förra året.

Vintervirkning om sommaren

T
 
Jag har börjat handarbetat lite, med julen som inspiration så klart. Dessa snöflingor har jag virkat de senaste fyra åren. Min mormor hade alltid liknande hängande i fönstren. Förra året stärkte jag ett par med vatten och florsocker och pyntade mina paket med dem.
 
Dessa är virkade med virknål nummer 1, vilket gör dem både petiga och hemskt vackra. Passar finfint att virka i solstolen såhär års. 
 
Mönstret finns i kategorin handarbete här på bloggen.
 
 
En av fjolårets julklappar.